Astăzi este Ziua proclamării Republicii Italiene (1946), stat unitar în sudul Europei, informează MOLDPRES.
Italia acoperă o arie de 301.338 km² și are o climă temperată. Datorită formei părții sale continentale, este denumită pe plan intern lo Stivale („Cizma”). Cu 61 de milioane de locuitori, este a cincea cea mai populată țară a Europei. Italia este un stat dezvoltat și are a treia cea mai mare economie din zona euro și a opta din lume după PIB-ul nominal. Ea joacă un rol de frunte în afacerile militare, culturale și diplomatice mondiale și este considerată o putere regională majoră. Italia este unul dintre membrii fondatori și unul dintre membrii de frunte ai Uniunii Europene, fiind membră și a mai multor instituții internaționale.
Italia a devenit republică după un referendum ținut la 2 iunie 1946, zi sărbătorită de atunci ca „Ziua Republicii”. Atunci a fost pentru prima oară când femeile italiene au avut drept de vot.
Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Italiană au fost stabilite la 21 februarie 1992.
Conform datelor statistice, în prezent, în R. Moldova activează 1397 de întreprinderi cu capital italian, investițiile în capitalul social însumând circa 1,731 miliarde de lei sau locul doi după numărul întreprinderilor cu capital străin și locul 6 după volumul investițiilor străine directe în economia moldovenească.
Republica Italiană este unul dintre principalii parteneri economici ai Republicii Moldova, atât prin prisma schimburilor comerciale, cât și prin cea a investițiilor efectuate. Principalele mărfuri exportate din Republica Moldova pe piața Italiei sunt produsele agroalimentare precum grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui, ulei din semințe de floarea-soarelui, nuci, miere naturală; produse industriale precum articole de îmbrăcăminte, fire și țesături; încălțăminte; fire și cabluri, ambalaje și articole din lemn, articole de marochinărie (valize) etc. Principalele mărfuri importate din Italia sunt medicamente, piei prelucrate, fire și cabluri, țesături din fibre sintetice și bumbac.