Proiectul de lege care prevede modificarea condițiilor de autorizare a emisiilor de poluanți de la surse fixe de poluare, a fost adoptat, astăzi, în lectura a doua, cu votul a 55 de deputați.
Inițiativa legislativă are drept scop excluderea discrepanțelor existente în cadrul legislativ aferent procedurii de autorizare a emisiilor de poluanți în atmosferă. Potrivit autoarei inițiativei legislative, vicepreședinta Comisiei mediu, Ina Coșeru, proiectul vine să simplifice modalitatea de emitere a autorizației privind emisia poluanților în atmosferă de la surse fixe.
PROIECTUL prevede că operatorii care desfășoară activități industriale sau economice poluante vor fi scutiți de obligativitatea deținerii Raportului privind normativele de emisie limitat admisibilă (ELA).
Totodată, Legea privind protecția aerului atmosferic va fi completată cu trei anexe noi, în care vor fi indicate activitățile poluante care se supun autorizării, precum și formularul Autorizației pentru emisia poluanților în aerul atmosferic de la surse fixe de poluare, care va conține informații referitoare la cerințele de monitorizare a emisiilor, cerințele de raportare, măsurile de prevenire a poluării etc.
Noile modificări se referă și la termenele de depunere a solicitării de eliberare sau prelungire a autorizației pentru emisia în atmosferă a poluanților de la surse fixe de poluare, precum și la taxa acesteia. Termenul de valabilitate a autorizației va fi de cinci ani. Totodată, taxa pentru eliberarea sau prelungirea autorizației va fi stabilită în funcție de nivelul de risc asupra mediului. Astfel, pentru instalațiile sau activitățile ce pot avea un risc semnificativ asupra calității aerului, valoarea acesteia va constitui 4000 de lei, iar pentru instalațiile sau activitățile care pot avea un risc redus – 2000 de lei.