Uniunea Europeană elaborează un mecanism de sancționare a persoanelor din Republica Moldova care au afectat suveranitatea și democrația țării. O spune șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Potrivit diplomatului, primele nume vor apărea, în curând, în lista de sancțiuni impuse de comunitatea europeană. De asemenea, diplomatul s-a arătat mulțumit de procesul de Pre-Vetting menit să asigure curățarea sistemului justiției, menționând că evaluarea este una independentă, transmite politics.md cu referire la ipn.md.
Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău salută activitatea Comisiei de evaluare a candidaților la funcția de membru CSM și CSP și spune că procesul de Pre-Vetting este unul independent, iar deciziile sunt luate în mod transparent.
„Pentru noi este important că procesul de Pre-Vetting nu este doar o poziție a experților naționali, dar este vorba și despre reprezentanții opoziției și acesta-i un semn foarte bun, pentru că arată că în acest aspect-cheie opoziția este de asemenea implicată și este responsabilă, este un actor politic responsabil. În acest caz nu este un proces politic, pentru că este, de fapt, o evaluare independentă, dar ceea ce am auzit noi din partea observatorilor internaționali ai acestui proces, a membrilor străini ai acestei Comisii de evaluare este că acest proces, într-adevăr, este unul colegial, că aceste decizii avansează într-un mod transparent. Eu cred că trebuie să continuăm în acest mod”, a spus ambasadorul Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
De asemenea, diplomatul a menționat că Uniunea Europeană definitivează un mecanism de sancționare a oligarhilor moldoveni certați cu legea.
„Acum este clar că se va întâmpla, pentru că UE a implementat un mecanism de sancțiuni pentru cei care au afectat suveranitatea Moldovei și democrația țării. Deci, într-adevăr, recent a fost creat un mecanism de sancționare care încă nu are o denumire, aceasta este următoarea etapă a discuțiilor pentru statele membre dat fiind faptul cât de rapid acest mecanism a fost definitivat. El a fost creat într-un timp-record și eu cred că vom vedea și primele nume de pe această listă degrabă. Este decizia țărilor membre, e necesară unanimitatea, dar din ceea ce am văzut noi până acum traiectoria este clară”, a mai spus șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.
Anterior, președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat că autoritățile solicită partenerilor din Uniunea Europeană să impună sancțiuni împotriva mai multor persoane fugare, certate cu legea. Potrivit lui Igor Grosu, este vorba de cei doi oligarhi moldoveni sancționați de guvernul SUA și al Marii Britaniei, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, dar și de alte persoane care se află în Marea Britanie.