Cei care nu-și găsesc un loc de muncă în timp util sau cei care nu acceptă locul de muncă propus de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde gradual ajutorul de șomaj. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potrivit căruia, astfel, statul încurajează angajarea în câmpul muncii. Potrivit ministrului, cei care au statut de șomer, dar și-au găsit rapid un loc de muncă, vor beneficia timp de 3 luni și de ajutor de șomaj și de salariu, notează IPN.
Luna aprilie vine cu vești mai puțin bune pentru persoanele care au statut de șomer în Republica Moldova. A intrat în vigoare reducerea graduală a cuantumului ajutorului social pentru șomeri, până la excluderea definitivă a ajutorului din partea statului, dacă persoanele nu se angajează la muncă.
„Începând cu luna aprilie a anului curent toate persoanele cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social, care nu-și vor găsi un loc de muncă sau nu vor accepta locul de muncă oferit de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde dreptul de a beneficia de ajutor social. Dacă nu-și găsesc un loc de muncă în 6 luni, următoarele 2 luni vor pierde 20% din valoarea ajutorului social, dacă beneficiază de ajutor social timp de 8 luni, valoarea ajutorului se reduce cu 40%, iar după 10 luni vor pierde în totalitate ajutorul social. Ulterior, pe o perioadă de 12 luni nu vor avea dreptul să se reînscrie în acest program. Sunt măsuri introduse pentru a stimula încadrarea persoanelor în câmpul muncii”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Potrivit ministrului, statul îi va susține pe care cei care-și găsesc rapid un job. Astfel, în primele 3 luni de la angajare, persoanele vor ridica atât salariul, cât și ajutorul de șomaj oferit de stat.
„O persoană care beneficiază de ajutor social și reușește să-și găsească un loc de muncă, pentru o perioadă de 3 luni va continua să beneficieze și de salariu, și de ajutor social. Nu va trebui să renunțe imediat la ajutor social și nu va trebui să aleagă între ajutorul social și un salariu care, la început, poate fi mai mic. În fiecare lună monitorizăm atent cifrele pentru fiecare raion, vom vedea cum evoluează lucrurile. Vom veni cu un pachet de modificări legislative prin care vom stimula și Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă să ofere mai multe servicii șomerilor într-un mod proactiv. Le vom oferi toată informația, tot suportul ca sa-i ajutăm să-și găsească un loc de muncă, pentru că doar astfel aceste persoane pot sparge cercul vicios al sărăciei. Avem raioanele Ocnița, Dondușeni, Nisporeni, unde ponderea persoanelor cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social este peste media țării”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul șomerilor în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 27,7 mii, fiind în ușoară descreștere față de nivelul anului 2021, când s-au înregistrat 28,2 mii de șomeri.