Pentru a face față unei eventuale extinderi a agresiunii militare ruse în Ucraina, Republica Moldova urmează să adopte ”strategia detașării categorice de tot ceea ce se numește spațiul lumii Ruse, iar acest lucru se poate întâmpla doar devenind o entitate românească politic asumată”, consideră doctorul în istorie, ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu. Războiului din Ucraina și consecințele acestuia asupra Rep. Moldova au fost subiectele unei dezbateri publice, organizate de agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.
Consecințele războaielor imperialiste ruse pe teritoriul românesc există și până astăzi, când continuăm să trăim rezultatele acestor politici de acaparare imperialiste pe care le-a promovat imperiul rus în teritoriul nostru. Acest lucru din păcate va continua, a declarant, în cadrul evenimentului, doctorul în istorie, ex-ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Anatol Țăranu.
„Strategia de dezvoltare a statului Rep. Moldova în contextul războiului din Ucraina trebuie să fie capabilă să ne detașăm categoric de ceea ce se numește spațiul lumii ruse și putem să facem acest lucru doar devenind o entitate românească bine așezată și cu o politică asumată. Detașându-ne categoric de lumea rusă noi suntem capabili să ne garantăm independența și suveranitatea noastră”, a spus Anatol Țăranu.
În același context, istoricul, ex-viceprim-ministrul Republicii Moldova, Ion Negrei a menționat că acum spațiul ucrainean rezistă în fața agresiunii militare ruse pe câmpul de luptă, însă Rep. Moldova nu ar avea această posibilitate, fiind foarte vulnerabilă din mai multe puncte de vedere.
Potrivit istoricului, în prezent Rep. Moldova trebuie să se orienteze spre structurile europene, pentru că doar alături de Occident va depăși faza de criză pe care o trăiește acum:
„Urmează să decidem încotro merge Rep. Moldova – rămâne în formula de independență politică pe care o are la momentul de față, foarte vulnerabilă. Noi suntem foarte vulnerabili din mai multe puncte de vedere, energetic, din punct de vedere a factorului uman și a dependenții. Astfel, puterile europene la momentul de față pun accent pe Republica Moldova. Acum vulnerabilitatea este atât de puternică încât într-o clipă poate să transforme și Rep. Moldova într-o parte componentă a imperiului sovietic în noua sa formulă, dar și într-un pericol pentru întreaga structură europeană”, a menționat Ion Negrei.
Declarațiile au fost făcute în cadrul seriilor de dezbateri publice, organizate de Agenția de presă IPN, care au avut tema: Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova?”.