Autoritatea judiciară iraniană a anunţat duminica aceasta confirmarea condamnării la moarte a unui disident iraniano-suedez, Habib Chaab, deţinut din 2020 în Iran, transmite France Presse, citată de Agerpres.
„Curtea Supremă a aprobat condamnarea la moarte a lui Habib Chaab pentru corupţie imobiliară, gestionarea şi conducerea unui grup rebel şi conceperea şi executarea a numeroase operaţiuni teroriste”, a relatat Mizan Online, care a precizat că sentinţa de condamnare la moarte a lui Chaab este definitivă.
Lider al Mişcării Arabe pentru Eliberarea Ahvazului (ASMLA), considerată o mişcare teroristă de către autorităţile iraniene, Chaab a dispărut în octombrie 2020, după ce s-a deplasat la Istanbul, şi a reapărut o lună mai târziu, în detenţie în Iran.
Judecat din ianuarie 2022 pentru „terorism” şi mai ales pentru propagarea „corupţiei pe Pământ”, justiţia a anunţat pe 6 decembrie condamnarea la moarte a acestui bărbat în vârstă de 50 de ani.
Suedia, al cărei cetăţean este, a făcut demersuri pentru a-i oferi asistenţă consulară, dar fără succes, deoarece Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie.
Habib Chaab ”este stabilit în Suedia de mulţi ani şi a beneficiat de facilităţile şi mijloacele guvernului şi aparatului de securitate din această ţară”, a adăugat Mizan Online.
Lunea trecută, justiţia iraniană a condamnat la moarte şase bărbaţi acuzaţi că fac parte din gruparea ASMLA, acuzându-i că „au urmat ordinele liderilor lor europeni, cum ar fi Habib Nabgan şi Habib Chaab”.
Teheranul a provocat un val de indignare internaţională după ce a executat în ianuarie un fost oficial al apărării, iraniano-britanicul Alireza Akbari, condamnat pentru spionaj.
În februarie, Germania a expulzat doi diplomaţi iranieni aflaţi la post în Berlin pentru a protesta împotriva condamnării la moarte a disidentului iraniano-german Jamshid Sharmahd, în vârstă de 67 de ani. Acesta a fost acuzat de implicare într-un atac asupra unei moschei din Shiraz, în sudul Iranului, în care au murit 14 persoane în aprilie 2008.
Cel puţin 16 deţinători de paşapoarte occidentale, inclusiv şase cetăţeni francezi, sunt reţinuţi în Iran, majoritatea cu dublă cetăţenie.