Pe măsură ce Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei, în Europa au crescut temerile că Kremlinul își va pune ochii pe noi ținte în satisfacerea ambițiilor imperiale ale lui Vladimir Putin. Acum, îngrijorarea este că ar putea să nu aștepte până când se vor potoli luptele în Ucraina, ochind o nouă țintă: o țară mică, fostă republică sovietică Moldova, titrează cotidianul american „The Washington Post”.
Moldova – fără ieșire la mare, aproximativ de dimensiunea Marylandului și cu o populație mai mică decât cea a Chicago-ului – nu are nici suprafața teritorială, nici populația, și nici puterea militară, pentru a face față Moscovei. La fel ca în Ucraina, care a avut de suferit în urma furiei lui Putin, actualul președinte al Republicii Moldova și Guvernul acestei țări, în dorința de a fi mai democratici, pluraliști și pro-occidentali, au delegat reprezentanți la forumurile găzduite de Uniunea Europeană și NATO, transmite deschide.md.
Potrivit The Washington Post, R.Moldova este departe de a se alătura oricărui grup, dar chiar și interesul ei pentru structurile pro-occidentale a fost suficient pentru a enerva Moscova. La începutul acestei luni, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul dorește ca Moldova „să joace rolul viitoarei Ucraina”. Având în vedere istoria recentă, ar fi naiv să luăm asta ca pe o amenințare goală.
„Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, este excepțional de fragilă. O fâșie îngustă separatistă a frontierei sale de est, la granița cu Ucraina, este ocupată timp de 30 de ani de o garnizoană de trupe rusești, care numără acum aproximativ 1.500. Propaganda rusă și dezinformarea sunt răspândite pe scară largă și adesea folosite pentru a discredita guvernul”, precizează cotidianul.
Sursa citată menționează că Moscova este foarte preocupată acum de Ucraina și ar fi o inepție să implice în război trupele sale de ocupație din Moldova: „Putin a dat dovadă de lipsă de perspicacitate până la limita nebuniei. Probabil, cu cât actualul impas din Ucraina se prelungește, cu atât mai tentantă ar putea deveni Moldova, ca mijloc pentru Kremlin de a se revanșa, răsturnând o țară oficial neutră cu doar 2,6 milioane de oameni”.
Dacă trupele rusești ar invada Moldova, susțin jurnaliștii, Chișinăului i-ar fi greu să opună rezistență: „Moscova, totuși, ar putea să nu aibă nevoie de intervenții terestre pentru a destabiliza guvernul moldovenesc. Pe 10 februarie, premierul R. Moldova, Natalia Gavrilita, a demisionat a doua zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că un complot rusesc este în curs de răsturnare a guvernului său. În ziua în care a demisionat, o rachetă rusească a străbătut cerul Republicii Moldova în calea sa spre Ucraina, aceasta fiind cea mai recentă încălcare a spațiului aerian al țării”.
„Oficialii au spus că demisia a fost o remaniere generală a guvernului. Dar, acesta a fost și rezultatul indirect al unei campanii de presiune rusească, inclusiv reducerea bruscă a livrărilor de gaze naturale, care a declanșat o criză energetică severă și a contribuit la creșterea inflației. Partidele politice din Republica Moldova susținute de Moscova au organizat demonstrații de stradă, unele dintre ele folosind „protestatari” plătiți. Președintele Maia Sandu, aleasă în 2020 pe o platformă pro-occidentală, a spus că Moscova plănuiește o lovitură de stat pentru a instala un guvern pro-rus la Chișinău, capitala Moldovei.
Maia Sandu a reușit să facă din țara un candidat oficial pentru UE. Și națiunile europene, împreună cu NATO, au contribuit la consolidarea armatei Moldovei. Acesta este un răspuns corect la amenințările Rusiei. Să te retragi fiind intimidat de un bătăuș ar însemna să fii la fel”, a mai adăugat cotidianul.