Declarațiile președintelui Parlamentului Igor Grosu potrivit cărora problema transnistreană nu reprezintă un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sunt comentate în contradictoriu de analiști politici. Unii experți sunt de părere că președintele Legislativului ar fi prea optimist.
Anatol Țăranu, este de părere că Chișinăul nu este capabil de unul singur să soluționeze problema transnistreană. Dar soluționarea conflictului este posibilă numai în funcție de evoluțiile pe scena internațională și, în special, în mersul războiul din Ucraina, a precizat Anatol Țăranu:
„Este evident că dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului și Chișinăului. Din acest punct de vedere am putea vorbi despre o reglementare politică în Transnistria, care să țină cont de interesele Rep. Moldova. Conflictul transnistrean, dacă va fi soluționat în acești termeni, nu poate să prezinte un impediment în calea integrării Europene a Rep. Moldova. Însă până atunci mai e nevoie de timp. Cel puțin la această etapă conflictul transnistrean nerezolvat poate fi o problemă în calea Rep. Moldova de a se integra în Europa. Totuși, de finalul războiului din Ucraina într-un mod hotărâtor depinde soluția politică pentru conflictul Transnistrean”, consideră Anatol Țăranu.
Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media că exemplul de aderare la UE a Ciprului, care și acum se află într-o dispută cu Ciprul de Nord, poate fi aplicat și în cazul Republicii Moldova care are nesoluționat conflictul transnistrean.
Sursa: radiochișinău.md