Într-o rezoluție adoptată joi, europarlamentarii solicită înființarea unui tribunal special pentru crima de agresiune a Rusiei în Ucraina, astfel încât conducerea politică și militară rusă să fie trasă la răspundere pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.
Parlamenarii europeni spun că atrocitățile comise de forțele ruse în Bucha, Irpin și multe alte orașe ucrainene dezvăluie brutalitatea războiului și subliniază importanța acțiunii internaționale coordonate pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției conform dreptului internațional. Deputații îndeamnă UE, în strânsă cooperare cu Ucraina și comunitatea internațională, să facă eforturi pentru crearea unui tribunal internațional special care să judece conducerea politică și militară a Rusiei și aliații săi, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.
„Tocmai am votat o rezoluție în Parlamentul European – pe care am cosemnat-o – în care cerem Uniunii Europene, statelor membre și comunității internaționale să înceapă cât mai repede demersurile pentru înființarea unui tribunal internațional care să investigheze crima de agresiune împotriva Ucrainei operată de Vladimir Putin, Federația Rusă și aliați săi”, susține eurodeputatul Siegfried Mureșan.
Crearea unui tribunal special este necesară deoarece actuala Curte Penală Internațională, deși are jurisdicție pentru anchetarea crimelor de război și crimelor împotriva umanității din Ucraina, nu are jurisdicție în a ancheta crima de agresiune, așa cum este ea definită de Statutul de la Roma, fiindcă acest statut nu a fost ratificat încă de Rusia și nici de Ucraina, e de părere deputatul european.
„Prin crearea unui tribunal internațional special, ne asigurăm că absolut toți cei care au contribuit la crimele din Ucraina vor plăti. Atât Vladimir Putin și conducerea politică și militară a Federației Ruse, dar și Lukașenko și actuala conducere a Belarusului care au sprijinit agresiunea Rusiei în Ucraina.
Este important să ajungem cât mai repede la un acord privind crearea acestui tribunal și să obținem sprijinul unui număr cât mai mare de actori internaționali.
În felul acesta, vom da un mesaj clar de încurajare pentru poporul ucrainean care luptă zi de zi cu agresorul fiindcă aceștia vor ști că, la finalul războiului, se va face dreptate”, spune Siegfried Mureșan.
Înființarea unui tribunal ar umple un vid în justiția penală internațională și ar completa eforturile de anchetă ale Curții Penale Internaționale, deoarece în prezent nu poate investiga crimele de agresiune când vine vorba de Ucraina.
Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special ar transmite un semnal foarte clar atât societății ruse, cât și comunității internaționale, că președintele Putin și conducerea rusă în general pot fi condamnați pentru crima de agresiune din Ucraina. Deputații subliniază că nu mai este fezabil ca Federația Rusă, sub conducerea lui Putin, să revină la afaceri, ca de obicei, cu Occidentul.
Textul a fost adoptat cu 472 de voturi pentru, 19 împotrivă și 33 de abțineri.