Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a avut ieri o întrevedere cu ministrul pentru Europa al Marii Britanii, Leo Docherty, aflat într-o vizită care reconfirmă susținerea fermă pentru R. Moldova, orientată spre agenda de reforme strategice implementate de către autorități pe calea modernizării europene și contribuția la securitatea regională.
Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE a relatat că ministrul Nicu Popescu a discutat cu ministrul britanic sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Republica Moldova și Marea Britanie au condamnat cu fermitate anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei.
„Am spus clar și cu această ocazie: Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene, acestea aparținând Ucrainei.
Am discutat și despre aprofundarea dialogului moldo-britanic având la bază Parteneriatul Strategic, Comerț și Cooperare dintre țările noastre.
Suntem interesați cu Marea Britanie să sporim comerțul și investițiile pentru fortificarea cooperării economice”, a subliniat vicepremierul Nicu Popescu.
Oficialii au discutat despre liberalizarea exporturilor noastre spre Regatul Unit pentru fructe și legume: mere, prune, struguri, cireșe, suc, tomate și usturoi, această măsură ajutându-i pe fermierii moldoveni să-și vândă marfa. Șeful diplomației de la Chișinău i-a asigurat pe fermieri că autoritățile sunt în căutare continuă de noi piețe și oportunități de promovare a exporturilor.
Cunoaștem cu toții că Marea Britanie este unul din cei mai mari investitori în sectorul IT și ne bucură și faptul că după volumul de capital investit, clasându-se printre primii 10 investitori la noi în țară. Oficialii au discutat despre extinderea capitalului britanic și completarea celor peste 200 de companii care activează deja la noi în sectoarele de interes: IT, automotive, electronică, energie regenerabilă, fintech și turism.
Pentru că primim foarte multe solicitări de la diaspora noastră numeroasă din Marea Britanie, ministrul Nicu Popescu a solicitat părții britanice promovarea negocierilor și semnarea acordurilor privind conversiunea reciprocă a permiselor, reducerea tarifelor la roaming, protecția socială și recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice.
„Am vorbit despre contribuția importantă în cadrul Platformei de sprijin pentru Moldova, impactul războiului și criza energetică, asistența pentru măsurile anticorupție, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, reformele din sectoarele cheie – cel bancar și cel energetic, consolidarea statului de drept și, desigur, despre presa independentă. Buna evoluție a parteneriatului de-a lungul anilor este înregistrată în domeniul apărării, neutralitatea nepresupunând izolare, din contra, însemnând investiții continue în capacitățile de apărare.
Pentru combaterea corupției și aducerea în fața justiției a tuturor celor care au furat și au scos din țară bunurile statului, mi-am exprimat speranța într-o cooperare mai strânsă între instituțiile de drept ale țărilor noastre”, a declarat oficialul moldovean.
La final, diplomații au stabilit să fortifice în continuare dialogul politic și despre reforme, politică externă, securitate, justiție, cooperare comercial-economică, socială, științifică și culturală în beneficiul cetățenilor ambelor state.