Colecția Muzeului Parlamentului numără circa 320 de exponate relevante pentru istoria parlamentarismului: documente, cărți rare și fotografii istorice, diverse suvenire, primite în calitate de cadouri protocolare de deputați și funcționari pe parcursul anilor.
Patrimoniul muzeului conține 33 de documente (acte legislative, fragmente de stenograme, ediții vechi de ziare), 94 de cărți, unele dintre ele cu autograful autorului, o serie de fotografii de epocă, 38 de tablouri, precum și mai multe obiecte vechi de lucru ale deputaților și funcționarilor (mașină de scris, dictafon, casetofon cu bobine, microfon, monitor).
Un loc aparte în muzeu îl ocupă cele 150 suvenire, care fac parte din categoria cadourilor protocolare primite în dar de deputați și funcționari ai Parlamentului. Printre cele mai recente exponate din patrimoniul muzeului sunt Harta Ucrainei, confecționată din chihlimbar, oferită în dar Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, precum și moneda din aliaj de cupru argintat cu diametrul de 60 mm, care are gravată pe ambele părți clădirea Parlamentului României și, respectiv, simbolul Senatului României, oferită Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de către Președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu.
Muzeul Parlamentului a fost creat la 23 mai 2017. Este deschis publicului de luni până vineri, între orele 08:00-17:00, accesul fiind asigurat în baza unui act de identitate.
Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 15 septembrie 2007.