Fostul președinte rus Dmitri Medvedev susține că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care ar permite regiunilor lor să se alăture Rusiei, măsură ce ar plasa entitățile separatiste sub umbrela nucleară a Moscovei, scrie Reuters.
Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a scris pe rețelele sociale că transformarea republicilor populare Donețk și Lugansk în parte a Rusiei este „esențială” și „un pas vital” în protejarea intereselor lor, care ar putea justifica în continuare utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja.
Parlamentul așa-zisei Republici Populare Lugansk a cerut organizarea imediată a unui referendum pentru recunoașterea regiunii ca subiect federal al Rusiei, o măsură ce ar plasa entitatea separatistă sub umbrela nucleară a Moscovei, a scris Ukraîinska Pravda, citând agențiile de presă ruse.
Legiuitorii din republica-marionetă a Moscovei i-au cerut lui Leonid Pasecinik, liderul entității separatiste din Donbas, să organizeze referendumul pentru a asigura „întoarcerea la o viață pașnică”. Ei mai afirmă că alipirea la Rusia va deschide „noi oportunități” pentru locuitorii republicii autoproclamate.
Deși separatiștii nu menționează explicit acest lucru, anexarea la Rusia ar plasa entitățile pe care le conduc sub umbrela nucleară a Moscovei.
În iunie 2020, președintele Vladimir Putin a aprobat o actualizare a documentului care stipulează doctrina nucleară a Rusiei și enumeră cele 4 situații în care Moscova ar putea folosi teoretic arme nucleare:
- primirea unor date de încredere despre o lansare de rachete balistice ce atacă teritoriul Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- folosirea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă de către un adversar împotriva Federației Ruse și/sau a aliaților săi;
- atac al unui adversar împotriva unor facilități guvernamentale sau militare critice ale Federației Ruse a căror perturbare ar submina acțiunile forțelor de răspuns nuclear;
- agresiune împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale când însăși existența statului este în pericol.
Deși formularea cu „însăși existența statului este în pericol” ar putea părea să excludă folosirea armelor nucleare în cazul unui atac cu arme convenționale asupra Rusiei, propaganda Kremlinului a început deja de ceva timp să prezinte războiul dus împotriva Ucrainei drept unul existențial pentru statul rus.
Dezbaterile urgente de luni din rândul autoritățile proruse privind necesitatea ca Moscova să anexeze imediat regiunile Lugansk și Donețk (o mare parte din această din urmă regiune nu se află sub ocupație) sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.