Directorul executiv al Grupului de companii Trans-Oil, Vaja Jhashi, având în vedere unele articole de presă şi speculaţii, care au fost făcute în ultimul timp, a venit cu precizări în legătură cu situaţia ce s-a creat după decizia Comisiei Situaţii Excepţionale (CSE) privind interdicţia de a restitui TVA la exportul de ulei de floarea-soarelui.
Vedeți mai jos declaraţia Directorului Executiv al Grupului de companii Trans-Oil, dl Vaja Jhashi, 02.09.2022:
„În calitatea mea de acționar majoritar și Director Executiv al Grupului Trans-Oil, consider că este important să explic poziţia Grupului în legătură cu situaţia creată după adoptarea dispoziției nr 21 din 18 mai 2022 de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova, privind anularea restituirii Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) la export de ulei de floarea-soarelui.
Grupul Trans-Oil nu o singură dată şi-a expus public poziţia la acest subiect în ultimele trei luni – și anume că interdicţia de a restitui TVA la export de ulei de floarea-soarelui a fost instituită fără vreun temei legal și economic. Am adus toate argumentele necesare şi sperăm că am reuşit să convingem autorităţile din Republica Moldova că această interdicţie trebuie anulată, pentru că, în esenţă, reprezintă o lovitură dură aplicată întregii industrii.
Sperăm că autoritățile Republicii Moldova s-au convins de justeţea poziţiei Grupului Trans-Oil, au înţeles esenţa argumentelor noastre şi vor lua unica decizie corectă şi anume – vor anula interdicţia de restituire a TVA la export de ulei de floarea-soarelui, iar toate întreprinderile ce lucrează în acest domeniu îşi vor putea continua activitatea.
Prin această declarație voi reitera funcția socială asumată acum (dar și mereu) de către Grupul Trans-Oil. Trans-Oil, dar și eu însumi, în calitatea mea de acționar majoritar și Director Executiv al Grupului, tot timpul vom lua în calcul interesele cetăţenilor Republicii Moldova, interesele ţării.
Anume reieșind din respectarea acestor interese, acum trei luni, indiferent de circumstanţele de pe pieţele internaţionale, am instituit moratoriu la creşterea preţului la uleiul “FLORIS” pe piața internă a Republicii Moldova. Reamintesc că ultima modificare a prețului uleiului “FLORIS” a avut loc în data de 26 octombrie 2021 – alte modificări de preț nu au fost operate de Grup.
Grupul Trans-Oil a venit cu o ofertă explicită pentru societatea moldovenească, pentru autoritățile Republicii Moldova: Trans-Oil se obligă să mențină timp de 1-2 ani prețul actual pentru o sticlă de ulei “FLORIS” la valoarea de 29.1 lei pentru o sticlă, la poarta uzinei, (TVA inclus). Acest preț fiind și cel mai mic din regiune.
Grupul Trans-Oil a reiterat mereu că va menține uzinele în lucru – pentru că noi dorim să păstrăm colectivul de muncă al uzinelor. La ambele uzine de ulei lucrează 750 de persoane, iar împreună cu familiile acestora – ajungem la cifra de aproape 2000 de oameni care depind de o sursă salarială ca venit al familiei.
Grupul Trans-Oil a explicat întotdeauna că depune eforturi maxime pentru a achita salarii colectivelor de muncă ale uzinelor de ulei și a menține lucrătorii la uzinele din Bălți și Ceadîr-Lunga.
În continuare, voi repeta că așteptăm anularea dispoziției CSE de nerestituire a TVA la export de ulei. O astfel de decizie nu doar va restabili dreptatea, funcționarea corectă a mecanismului TVA în stat, dar şi va oferi posibilitate ramurii procesatorilor de floarea-soarelui, în continuare, să asigure piaţa internă cu ulei de floarea-soarelui de calitate, în volumele necesare şi la preţuri accesibile pentru cetăţeni.
Acum, mai mult ca oricând, este important ca noi, Grupul Trans-Oil, şi statul, reprezentat prin autoritățile Republicii Moldova, să ne manifestăm ca parteneri, căci e vorba de interesul cetăţenilor. De asemenea, este foarte important ca societăţii să-i fie prezentată doar informaţia obiectivă, ceea ce sper că am reușit să facem prin această declarație.”