filosofii comuniști de origine germană Karl Marx și Friedrich Engels, al căror nume a fost dat multor străzi din întreaga Uniune Sovietică, transmite Agerpres.
Printre alte nume pe care străzile capitalei Ucrainei nu le vor mai purta se numără cele ale liderilor militari sovietici din Al Doilea Război Mondial, precum și cele referitoare la orașe rusești ca Moscova, Rostov pe Don și Magnitogorsk. În ciuda faptului că s-a născut la Kiev, numele scriitorului rus Mihail Bulgakov, unul dintre cei mai mari scriitori ai Uniunii Sovietice, a fost, de asemenea, înlăturat. Toate străzile în cauză vor primi acum nume ucrainene, urmând să existe chiar o stradă a Eroilor Regimentului Azov, aluzie la grupul de militari ucraineni care au rezistat împotriva forțelor ruse timp de mai multe săptămâni în orașul Mariupol la începutul acestui an.
De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, autoritățile de la Kiev au accelerat ceea ce numesc „derusificare” – o campanie de renunțare la moștenirea a sute de ani de guvernare a Moscovei. „[Noile nume] ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum și figuri celebre și eroi care au glorificat Ucraina și au luptat pentru independența statului nostru”, a transmis Primarul Kievului, Vitali Klitschko, notează The Guardian.
The Guardian scrie că o stradă a fost numită după Londra, în timp ce alta a fost numită „strada renașterii ucrainene”, dar primarul Kliciko a spus că nu toate noile denumiri au fost stabilite. „Acesta este un pas important pentru a reduce manipularea mincinoasă și influența agresorilor ruși și interpretarea istoriei noastre”, a ținut să precizeze oficialul ucrainean. Unele dintre noile nume vor fi alese de publicul ucrainean. Oricine în Ucraina poate participa și peste 6,5 milioane de persoane au acces la o aplicație guvernamentală pentru smartphone în acest scop. Schimbările au fost dezvăluite pentru a coincide cu marcarea celor șase luni de când a început invazia rusă în Ucraina.
Tags