Experți
EDITORIAL // Prioritățile greșite ale Maiei Sandu au generat căderea ratingului PAS
 30 Martie 2021 14:15  4006
În curând vor fi 100 de zile de când Republica Moldova are un nou președinte, dar și o criză politică profundă care continuă să se acutizează.

Potrivit ultimelor sondaje societatea simte schimbările provocate de o „altfel” de politică, care a dus la scăderea numărului cetățenilor care consideră că direcția în care merge țara este bună, de la 34% la 19 la sută.

 

În sondajul precedent, percepția privind direcția bună de evoluție era majoritar susținută de cei care au votat Maia Sandu la alegerile prezidențiale. Dezamăgirea se pare că lovește semnificativ și în acest tip de electorat: în ianuarie, 53% din votanții PAS afirmau că direcția este bună, iar în martie, doar 35% mai sunt de aceeași părere.

 

După rezultatul din turul II, nivelul de optimism a fost la cote extrem de ridicate, record absolut în măsurările sociologice (43%), în timp ce ponderea pesimiștilor era de doar 15%. În luna martie, chiar dacă numărul optimiștilor încă domină, raportul este mult modificat: 34% optimiști versus 25% pesimiști.

 

La momentul actual 86% percep o criză politică puternică, iar așteptările cele mai ridicate au fost plasate în dreptul Președintelui Maia Sandu – 65% consideră că anume ea este responsabilă să găsească o soluție pentru situația în care se află țara, dar 45% afirmă că ea nu are nicio realizare de când este Președinte. 

 

Succesele Maiei Sandu sunt asociate mult mai mult cu partea externă (îmbunătățirea relațiilor cu UE, restabilirea relațiilor cu alte țări, vizitele în alte țări, obținerea vaccinurilor din alte țări) decât cu cea internă (unde i se cere respectarea promisiunilor din campania electorală privind creșterea salariilor și a pensiilor, rezolvarea problemelor sociale și economice ale țării, implicarea în administrarea crizei pandemice etc.).

 

Președintele catastrofă sanitară, uitând de pandemia și de momentul în care la începutul pandemiei Maia Sandu nici nu ieșea din casă ajutând cetățenii prin postări pe Facebook, astăzi Președintele cheamă cetățenii la alegeri anticipate riscând să provoace catastrofă sanitară: în trei luni de zile numărul infectaților cu COVID a crescut cu 60% sau cu 86 de mii (până la peste 227 de mii), iar numărul deceselor - cu 67% sau cu aproape  2000 (până la 4 869). Maia Sandu promitea o gestionare rapidă și eficientă a pandemiei. Ca rezultat, 87% din cetățeni consideră că țara noastră este afectată în mare și foarte mare măsură de criza pandemică, iar 72% consideră că autoritățile sunt depășite de situație și nu reușesc să managerieze corect situația. Datorită politizării situației pandemice, peste 40% nu au încredere în niciun vaccin și 52% se opun măsurii de carantină.

 

Aproape 80% din participanții la sondaj cer implicarea Președintelui Maia Sandu în administrarea acestei crize, iar 67% din cetățeni spun că rezolvarea acestei crize sanitare ar trebui să fie prioritatea numărul 1. Însă pentru Maia Sandu prioritatea numărul unu este interesul partidului și majorarea numărului de deputați ai PAS.

 

Chiar dacă o parte considerabilă a societății își dorește alegeri anticipate, 41% vor să fie investit un Guvern de cei care pot asigura o majoritate în Parlament, 14% susțin guvernul interimar actual, în timp ce 37% rămân pe ideea declanșării alegerilor anticipate. 

 

Anume acest lucru a provocat ca toți indicatorii, care vizează activitatea Președintelui, să înregistreze scăderi semnificative, uneori cu peste 10%. De activitatea Președintelui Maia Sandu erau mulțumiți 46% în luna ianuarie a acestui an, iar acum ponderea acestor răspunsuri a scăzut la 35%. 

 

Toate lucrurile menționate mai sus nu s-au lăsat fără urmări, cea mai afectată fiind Președintele Maia Sandu care e generat un efect de domino și asupra partidului PAS și asupra intenției de vot. Față de sondajul din ianuarie, Președintele Maia Sandu pierde - 14%, popularitatea PAS se reduce cu – 12%, iar intenția de vot pentru PAS pierde – 6% în decurs de 2 luni.

Autor:  Ian Lisnevschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%