Experți
EDITORIAL // Politicienii moldoveni - criminali ori salvatori
 1 Martie 2021 12:30  3087
Serviciile de sănătate ale municipiului Chișinău sunt depășite de creșterea mare a numărului de bolnavi de COVID-19, în urma unor alegeri parlamentare anticipate sistemul de sănătate moldovenesc ar putea ceda definitiv.

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat în cadrul ședinței on-line a serviciilor municipale din 1 martie, că sistemul de sănătate din oraș începe să fie depășit de numărul mare de bolnavi de coronavirus. “Am ajuns la maximul capacității de spitalizare pentru tratamentul COVID-19”, a precizat edilul capitalei.

Șeful Direcției Generală Asistență Socială și Sănătate, Tatiana Bucearschi, a spus în cadrul aceleiași ședințe că în spitalele municipale mai există doar 12 locuri libere pentru tratamentul bolnavilor de coronavirus. „Avem 1500 de locuri pentru tratarea bolnavilor de coronavirus. În acest moment sunt ocupate 1488 de paturi – 72 de bolnavi sunt în stare foarte gravă, 494 se află în stare gravă, iar 875 în stare medie”, a spus Bucearschi.

Ceban a menționat că circa 60 la sută din numărul total al bolnavilor de coronavirus din Republica Moldova sunt tratați în spitalele municipale, iar pe durata unui an de la declanșarea pandemiei, din bugetul municipal au fost cheltuiți pentru tratament aproximativ 128 de milioane de lei. “Acești bani nu au fost întorși municipalității din bugetul național”, a subliniat Ion Ceban.

Știrea prezentată mai sus este semnalul clar pe care îl transmit oficialii moldoveni referitor la existența valului doi al pandemiei de coronavirus, la faptul că sistemul moldovenesc de sănătate este depășit de creșterea mare a numărului de bolnavi de COVID-19 dar și la gradul mare de pierderi financiare suferite.

În spațiul public se vorbește despre eminența declanșării unor alegeri parlamentare anticipate. Este dreptul autorităților moldovene de a declanșa, sau nu, acest proces electoral. Certitudinea realității pandemice de la începutul lunii martie arată clar că în urma unui proces electoral numărul bolnavilor de coronavirus ar crește exponențial iar sistemul moldovenesc de sănătate ar ceda.

Pe parcursul unui an de pandemie de COVID-19 între Prut și Nistru s-au îmbolnăvit de coronavirus 185 453 de persoane. La cifra mare de incidență a îmbolnăvirilor de coronavirus există probabilitatea ca în urma alegerilor parlamentare anticipate să existe o explozie enormă de infecții.

Alegerile parlamentare anticipate dacă vor avea loc ar trebui să se desfășoare doar după finalizarea procesului de imunizare anti-covid. Adică un proces electoral trebuie să se desfășoare după instaurea unui Cabinet de Miniștri funcțional, care a asigurat necesarul de vaccin anti-COVID și care a administrat procesul de vaccinare al tuturor cetățenilor moldoveni. Abia atunci, dacă doresc, politicienii pot declanșa anticipate. Dacă fac acest lucru fără îndeplinirea acestor necesități clasa politică moldovenească face dovada unei inconștiențe criminale.

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%