Experți
EDITORIAL // Canibalismul politic al președintelui
 18 Februarie 2021 17:25  3264
Natalia Gavriliţa a declarat în cadrul unei emisiuni de televiziune că în cazul în care Curtea Constituţională va declara constituţional decretul repetat al președintelui Maia Sandu şi va fi votat de deputați, Cabinetul de miniştri îşi va prezenta demisia la câteva săptămâni după preluarea guvernării. De aici.  

Natalia Gavriliţa, care este şi vicepreşedinte PAS, a susţinut că formaţinea din care face parte pledează, în continuare, pentru alegeri parlamentare anticipate, potrivit lor, această măsură radicală reprezentând unica opțiune pentru ieşirea din criza politică în care se află statul moldovean.

Declarația făcută de Natalia Gavrilița este o dovadă a egoismului politic al acestei formațiuni politice care consideră că în urma acestui complex proces electoral vor avea de câștigat.

Să fim înțeleși – în politică nu există loc pentru altruism, fiecare formațiune politică își urmărește intersul propriu, însă există cazuri în care partidele încearcă să își țină promisiunile și să acționeze în interesul societății.

Partidul Acțiune și Solidaritate, al președintelui Maia Sandu, afirmă, și încearcă să convingă societatea moldoveană, că cetățenii moldoveni vor avea de câștigat în urma alegerilor parlamentare și că, de fapt, cetățenii cer anticipate. Nu este adevărat - oamenii cer salarii, pensii, viață decentă, pedepsirea infractorilor și mai puțină minciună.

Partidul președintelui și președintele moldovean cer anticipate. Pentru că ei vor avea de câștigat.

Dacă e să dăm crezare cercetărilor sociologice în urma alegerilor anticipate vor accede cu certitudine în Parlament doar patru partide – Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor, Partidul Nostru (Usatâi) și Partidul Șor. Aceste date sociologice spun că partidul președintelui rămâne singura formațiune parlamentară plasată pe dreapta scenei politice moldovene. Partidul președintelui câștigă în urma alegerilor anticipate: va scăpa de eventualii competitori politici de pe segmentul de dreapta. PPDA are șansa ridicată de a nu trece pragul electoral, Partidul Democrat din Moldova, la fel, iar partidele unioniste încă nu se pot maturiza pentru a-i face competiție adevărată.

Partidul președintelui și președintele moldovean, își urmăresc interesul de a monopoliza scena politică canibalizând, prin alegeri parlamentare anticipate, dreapta politică pro-europeană.

Constat că președintele și-a asumat un singur rol - cel de distrugere al inamicilor politici de pe dreapta.

Canibalismul politic este întreținut și promovat în toate aparițiile publice ale șefului statului moldovean. Nici un discurs public al șefului statului nu a conținut idei referitoare la consolidarea societății, dezbinată artificial în urma alegerilor prezidențiale, ori despre necesitatea stopării degradării economice și finanicare a cetățeanului prin alegerea unui Cabinet de Miniștrii.

Partidul președintelui și președintele vând moldovenilor mitul unei bunăstări și stabilități iluzorii care ar urma după anticipate. Experiența politică arată că, între Prut și Nistru,  atunci când nu au idei pentru buna guvernare în interesul cetățenilor, politicienii moldoveni provoacă crize de guvern și cer anticipate. Exact ca acum.

Sunt voci care afirmă că partidele extraparlamentare, unioniste, ar avea de câștigat căci ar urma o mobilizare exemplară a electoratului unionist – se înșeală, timpul nu ține deocamdată cu unioniștii, aceștia nu au făcut dovada unei minime maturizări pentru a se uni între ei.

___________________________________________________________________________________

Opiniile experților pot fi urmărite și pe canalul nostru de TELEGRAM - Expert Opinion 

Autor:  Victor Nichituș Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
După creșterea numărului de infecții noi cu coronavirus, trebuie restabilite măsurile de carantină?
Da - 69.77%
Nu - 30.23%
Nu știu - 0%