Geopolitica
Parlamentul European solicită Comisiei Europene să ofere „vize umanitare” refugiaților
 12 Decembrie 2018 20:05  2874
 Parlamentul European a votat o rezoluție ce solicită Comisiei Europene să inițieze o propunere legislativă care să permită refugiaților să primească „vize umanitare” pentru ca aceștia să poată veni legal în Uniunea Europeană fără a mai apela la traficanți și fără să se mai expună pericolelor călătoriei pe mare, informează agenția EFE și un comunicat al legislativului european.

 Conform propunerii iniţiate de eurodeputatul socialist spaniol Juan Fernando López Aguilar, „vizele umanitare” ar urma să fie solicitate direct la ambasadele şi consulatele statelor UE şi ele vor permite refugiaţilor să vină pe teritoriul UE – exclusiv în statul care a acordat viza – pentru a cere azil.

„Cifra morţilor în Mediterana este inacceptabilă”, afirmă eurodeputatul spaniol, care consideră că votul dat de Parlamentul European „este un semnal politic foarte important adresat Comisiei Europene” şi contribuie la „oferirea unui răspuns mai uman” în criza provocată de valul de refugiaţi.

„Circa 90% dintre persoanele care obţin protecţie internaţională intră în Europa ilegal. Începând din anul 2000 peste 30.000 de persoane au murit în timp ce încercau să ajungă pe coastele noastre (europene). Trebuie să stabilim căi legale şi sigure de acces în UE”, mai susţine iniţiatorul rezoluţiei, care prima dată a fost respinsă de Parlamentul European, în luna noiembrie.

Invocând „erori tehnice”, liderii grupurilor politice au decis repetarea votului, astfel că acum rezoluţia fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 194 contra şi 41 de abţineri. Rezoluţia cere Comisiei Europene să prezinte propunerea legislativă solicitată până la data de 31 martie 2019.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%