Partide
Un expert IDIS Viitorul atestă progrese esențiale în dezvoltarea economiei Moldovei
 13 Septembrie 2018 13:24  3186
Instituțiile guvernamentale, dar și cele locale, au un rol important în progresul  economic, atestat în prezent în Republica Moldova. De această părere este directorul de programe al IDIS Viitorul, Viorel Chivriga, iar opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, de la postul de radio Europa Liberă.

Viorel Chivriga a remarcat, în special, procesul de creștere a exporturilor, dar și reorientarea acestora spre Vest. El a făcut trimitere la datele statistice care arată că, în 2018, ponderea exporturilor în statele UE este de 69%, în timp ce în CSI de doar 16%.

”Creșterea comerțului exterior în cele trei state semnatare a Acordurilor de Asociere cu UE, Ucraina Republica Moldova și Georgia, a dus și la creșterea calității exporturilor și schimbărilor majore privind destinațiile geografice. Vorbim și de transformările care au avut loc în regiuni, dar și rolul pe care îl au instituțiile guvernamentale, dar și cele locale”, consideră Viorel Chivriga.

Directorul de programe al IDIS s-a referit și la reforme mai puțin vizibile, dar importante. Viorel Chivriga vorbește despre creșterea numărului întreprinderilor mici și mijlocii printre companiile exportatoare, creșterea capacităților firmelor privind dotările tehnice, evoluția pozițiilor tarifare la export, reformarea unor instituții de stat, dar și interesul sporit al unor companii de talie regională pentru Republica Moldova.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
timofei 13 Septembrie 2018 14:16
0 (0)
finantatorul opozitiei PAScuDA si reiderul n1 din CSI Platon n-o sa mai aiba posibilitate sa acapareze si sa distruga sistemul financiar bancar din Moldova!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%