Pe 6 iulie, de Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în țară și în Capitală vor fi organizate mai multe manifestări.
În semn de doliu, Drapelul de Stat al Republicii Moldova va fi coborât în bernă.
Totodată, vor avea loc depuneri de flori la monumentele în memoria victimelor deportărilor staliniste și sunt preconizate mitinguri de comemorare, cu păstrarea unui minut de reculegere pentru cinstirea memoriei celor trecuți prin calvarul deportărilor.
Pe lângă expoziții de documente și conferințe științifice la muzee, biblioteci și în aule universitare, mass-media va pune pe post emisiuni, care să educe cultura memoriei și a nostalgiei totalitarismului, cu mărturisiri ale supraviețuitorilor.
Pe 6 iulie, Centrul Național al Cinematografiei va proiecta filmul „Siberia din oase”, iar la Teatrul Național „Mihai Eminescu” se va juca, pentru a 85-a oară, spectacolul „Dosarele Suberiei”, cu casele închise, după ce, în cadrul Turneului Memoriei, spectacolul a fost îndelung aplaudat în ultima lună la Ungheni, Edinet, Chișinău, Soroca, Cimișlia, Hâncești și, astăzi, la Rezina.
Pe 6 iulie se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de ţărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forţată, iar averile lor au fost confiscate.
La acea operațiune au participat peste 4.000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13.000 de ofițeri și soldați și aproape 25.000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4.000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1.570 de vagoane pentru vite.
Între anii 1941 şi 1951 au avut loc trei valuri de deportări, iar istoricii spun că numărul total al deportaţilor basarabeni ar fi între 80 şi 120.000.