Politicieni
Iurie Leancă şi-a anunţat prima vizită externă în calitate de vicepreședinte a Parlamentului
 5 Iunie 2017 14:00  4157
Vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Leancă, pleacă astăzi la Bruxelles, unde îşi va expune punctul de vedere asupra situaţiei interne din Republica Moldova, scrie Deschide.md.

De asemenea, demnitarul va încerca reluarea dialogului cu oficialii europeni pe care anterior - din perspectiva altor funcţii pe care le-a avut - a fost în relaţii foarte bune.

Politicianul a declarat pentru Deschide.md că merge la Bruxelles atît în calitatea sa de vicepreşedinte cu responsabilităţi pe dimensiunea externă, cît şi în calitate de preşedinte al Comitetului parlamentar pentru integrare europeană.

„Mă voi vedea cu un şir de politicieni europeni, în mod special membri ai Parlamentului European. Voi avea întrevederi cu deputaţi din diverse grupuri parlamentare pentru a trece în revistă starea actuală a relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi ce ar trebui să facem pentru a dinamiza acest dialog şi a reveni la intensitatea lui de altă dată. Ce ar trebui să facem ca să apară cît mai curînd ceea ce numim noi perspectiva de integrare europeană, să discutăm provocările interne şi cele regionale", a declarat Iurie Leancă.

Întrebat care va fi mesajul său în contextul intenţiei Parlamentului UE de a suspenda finanţarea pentru R. Moldova, vicespicherul a spus că va încerca să prezinte un punct de vedere mai obiectiv în legătură cu ceea ce se întîmplă la Chişinău.

„Sigur că vom discuta şi acest subiect. În toate discuţiile mele anterioare am optat pentru un dialog cît mai activ, pentru sprijin politic şi financiar din partea Uniunii Europene. Mereu am zis că e bine ca acest ajutor să fie condiţionat, fiindcă asta ne motivează, dar pentru a obţine acest sprijin, e nevoie de prezentat un punct de vedere mai obectiv asupra a ceea ce se întîmplă în Republica Moldova: ce s-a realizat, ce a mai rămas de făcut, care e rolul UE", a continuat demnitarul.

El a recunoscut că a trecut ceva timp de cînd nu a mai fost la Bruxelles. Prin urmare, obiectivul său de bază este de a relua dialogul cu cei pe care îi cunoaşte şi care îl cunosc. „Le voi explica cum percep situaţia prin care trece acum Republica Moldova. Voi încerca să prezint o analiză cu concluzii de rigoare", a conchis politicianul.

Amintim că vineri, cu votul a 52 de deputați, Iurie Leancă a fost numit în calitate de vicepreședinte al Parlamentului. Totodată, deputații au adoptat anumite modificări în Regulamentul Parlamentului care acordă grupurilor parlamentare drepturi egale cu cele ale unei fracțiuni.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%