politics.md
    Facebook Twitter Instagram
    politics.md
    • PARTIDE
    • POLITICIENI
    • PARLAMENT
    • GUVERN
    • GEOPOLITICA
    • EXPERȚI
    Facebook
    politics.md
    Acasă » Boțan: Este ușor să intri în război. Mai dificil este să ieși din el
    EXPERȚI

    Boțan: Este ușor să intri în război. Mai dificil este să ieși din el

    23 ianuarie 2023Niciun comentariu
    Share
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    Aventurile militariste încep foarte repede, se iau decizii, se fac intervenții, iar ieșirile din aceste aventuri sunt extrem de anevoioase, între timp mii de oameni își pierd viețile și multe localități sunt șterse de pe fața pământului.

    În acest sens, nu este o excepție nici războiul început de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Aceasta este opinia expertului permanent al proiectului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Rădăcinile comune ale războiului URSS împotriva Afganistanului și al Rusiei împotriva Ucrainei”, organizată de IPN, transmite Știri.md.

    Igor Boțan spune că interesele din etapa incipientă a unui război se pot schimba, dar de cele mai multe ori, acestea sunt fie de ordin economic, fie de ordin teritorial, adică expansionist. „Uniunea Sovietică, așa cum era guvernata de gerontocrație, sigur avea interese să se extindă. Bogățiile Afganistanului sunt imense, ne amintim că acum doi ani, când Statele Unite s-au retras din Afganistan au venit multe companii care și-au arătat interesul pentru extragerea acestor boțății. Dacă revenim la Ucraina, la spațiul postsovietic, putem spune că există documente care scot în evidență interesul Federației Ruse de a menține sub control acest spațiu”, menționează expertul.

    Expertul atrage atenția că au existat mai multe semnale care la un anumit moment puteau fi o primă avertizare despre faptul că urmează invazia Federației Ruse în Ucraina.

    „Putem vorbi despre enclave separatiste, conflicte înghețate, care au fost create intenționat și pe care la un moment dat Federația Rusă le va folosi în interesul său și după regulile sale. Totodată, un alt semn a fost dat însuși de Vladimir Putin în anul 2020, într-un articol, a justificat revanșismul german odată cu venirea lui Hitler la putere, pentru ca ulterior să înțelegem că în presa din Federația Rusă, ex-consilieri ai lui Putin au început să justifice o eventuală destabilizare a republicilor foste sovietice pentru a le lua sub control, adică pentru realizarea acelei abordări revanșarde, despre care Putin a vorbit în anul 2020. Și iată că răbufnirea de la 24 februarie 2022 a dus la intrarea în război. Este ușor să intri în război, aducând tot felul de argumente istorice sau de altă natură, însă este extrem de dificil să ieși din război”, spune Boțan.

    Igor Boțan spune că între războiul URSS împotriva Afganistanului și al Rusiei împotriva Ucrainei există similitudini, cu toate acestea este încă foarte greu de determinat care ar putea fi consecințele războiului din Ucraina.

    „Noi înțelegem cu toții că, dacă războiul din Afganistan a fost una dintre cauzele principale pentru care Uniunea Sovietică, fiind supusă sancțiunilor, ulterior s-a prăbușit din punct de vedere economic, acum suntem în drept, cel puțin să fim foarte precauți și să analizăm ce se întâmplă cu acest război în Ucraina. Noi vedem cum s-a mobilizat comunitatea internațională pentru a ajuta Ucraina. Există multe similitudini pe care trebuie să le avem în vedere. Războiul din Afganistan, din punctul meu de vedere a fost un război de gherilă. În cazul Ucrainei, noi vedem lucruri care sunt strigătoare la cer, sunt orașe întregi șterse de pe fața pământului de către armata rusă. Modul în care Federația Rusă își desfășoară acțiunile militare fac ca majoritatea comunității internaționale să fie de partea Ucrainei. Acest proces este unul care ne dă speranțe că Ucraina poate rezista. Nimeni nu poate lua în serios motivele Federației Ruse pentru a începe acest război”, precizează Igor Boțan.

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleLa Patria Lukoil sute de refugiați ucraineni primesc zilnic pachete cu produse alimentare
    Next Article Anatol Țăranu: Dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului

    POSTĂRI ASEMĂNATOARE

    Anatol Țăranu: Dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului

    23 ianuarie 2023

    Editorial // Mihai Druță și colindul cultural-politic de la Padova

    19 ianuarie 2023

    Jurnalist: La alegerile locale Marina Tauber va candida în municipiul Bălți

    19 ianuarie 2023

    Leave A Reply Cancel Reply

    Articole recente
    POLITICIENI

    Ceban, mesaj de felicitare către Iulian Filip: Mulțumim pentru contribuția pe care a avut-o în calitate de șef al Direcției municipale de cultură

    27 ianuarie 2023

    …

    POLITICIENI

    Troleibuzele vor circula, sâmbătă, conform orarelor zilelor lucrătoare

    27 ianuarie 2023

    …

    GUVERN

    Reacția Biroului de reintegrare privind cazul minorului de la Hagimus, răpit de miliţia transnistreană

    26 ianuarie 2023

    …

    POLITICIENI

    Frauda bancară: O nouă ședință de judecată pe cazul lui Plahotniuc

    26 ianuarie 2023

    …

    GUVERN

    Ceban cataloghează reacția Nataliei Gavriliță, cu privire la situația de la Apă Canal, ca fiind una deplasată

    26 ianuarie 2023

    …

    Categorii
    • EXPERȚI
    • GEOPOLITICA
    • GUVERN
    • PARLAMENT
    • PARTIDE
    • POLITICIENI

    © 2021 - Politics of Moldova

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.