Politicieni
Vladimir Voronin va fi judecat
 12 Octombrie 2015 12:00  4419
După ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că neexaminarea de către instanțele naționale de justiție a cauzei intentate de liderul Partidului Național Liberal (PNL), Vitalia Pavlicenco ex-Președintelui țării, Vladimir Voronin a constituit un proces inechitabil pentru liderul PNL, Curtea Supremă de Justiție a anulat hotărîrile invalidate de CEDO și a dispus reluarea procesului Vitalia Pavlicenco vs Vladimir Voronin. Despre aceasta liderul PNL scrie pe blogul său, unde este publicată și decizia CSJ.

După cum relatează Tribuna, în hotărîrea CSJ se menționează că la 3 aprilie 2007 Vitalia Pavlicenco a depus cerere de chemare în judecata împotriva lui Vladimir Voronin privind apărarea onoarei și demnității și încasarea prejudiciului moral.

”În motivarea acțiunii reclamanta a indicat că într-o emisiune difuzată de canalul NIT, Vladimir Voronin, care deținea funcția de Președinte al Republicii Moldova, a declarat că: „Ei, în mod insistent, ne numesc în toți acești ani români. La recensămîntul din 2004 numai 2,1 procente s-au declarat români. I-am spus și lui T. Băsescu că în 15 ani ați finanțat nu se știe pe cine, cît ați băgat voi în acești moldoveni români – Pavlicenco, care iese la microfon, Dabija de la „Literatura și Arta”. și alții, toți acești români ai noștri, trecuți de urgență din PCUS și KGB în români și ați obținut doar 2,1 procente”, se spune în decizie citată.

Vitalia Pavlicenco a menționat că, prin aceste declarații, Vladimir Voronin i-a lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională. ”Ea nu a avut nici o relație financiară cu România, nu a primit nici un ban din proiecte, granturi, programe sau alte acțiuni finanțate de Guvernul României. De asemenea nu a avut nicio colaborare cu KGB, fapt confirmat și prin răspunsul SIS din 20 octombrie 2006 la interpelarea ei din 19 octombrie 2006”, se mai spune în documentul citat.

Reclamanta a susținut că, ”în urma declarațiilor făcute, Vladimir Voronin i-a cauzat prejudicii morale, a diminuat încrederea electoratului în persoana ei în calitate de om politic, ales ca deputat în Parlamentul RM”.

Vitalia Pavlicenco a solicitat dezmințirea informației ponegritoare la același post de televiziune, în aceiași emisiune și la aceiași oră, la care a fost difuzată emisiunea vizata, repararea prejudiciului moral cauzat în mărime de 500.000 lei. Dar instanțele de judecată din Moldova au refuzat să examineze cazul și ea a fost nevoită să se adreseze la CEDO.


Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%