Politicieni
Deputatul Dumitru Diacov participă la Reuniunea Adunării Parlamentare Euronest
 16 Martie 2015 15:15  2202
 Deputatul Dumitru Diacov participă la cea de-a patra sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, de la Erevan, Republica Armenia.  
Deputatul Dumitru Diacov participă la cea de-a patra sesiune ordinară a Adunării Parlamentare Euronest, de la Erevan, Republica Armenia.
Conform agendei reuniunii, astăzi, în prima zi a sesiunii, deputații vor avea o întâlnire cu reprezentanții societății civile, vor participa la ședințele comisiilor și ale grupurilor politice. După care, va fi prezentat Indicele de integrare al Parteneriatului Estic, care reflectă progresul privind procesul de integrare europeană a celor 5 ţări membre – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaijan,  fiind analizate mai multe sectoare: consolidarea democraţiei (sistem electoral, drepturile omului, justiţie independentă, combaterea corupţiei, transparenţă decizională etc.); economia de piaţă şi Acordul de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat; dialogul politic; participarea societăţii civile ş.a.
De asemenea, în zilele ce urmează, parlamentarii vor avea și un schimb de opinii cu privire la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga și Politica Europeană de Vecinătate. În cadrul reuniunii va avea loc și o dezbatere cu privire la justiție, fiind prezentat progresul reformelor în domeniu și impactul programelor, finanțate de UE, la consolidarea sectorului justiției în țările Parteneriatului Estic. Totodată, Copreședintele AP Euronest, Borys Tarasyuk, membru al delegației ucrainene va prezenta rezoluția cu privire la  agresiunea militară rusă din Ucraina.
Pînă pe 18 martie 2015, deputații din țările Parteneriatului Estic și din Parlamentul European vor discuta o serie de rezoluții referitoare la proiectele comune privind transportul rutier, feroviar și aerian, potențialul și noile angajamente ale cooperării în domeniul eficienței energetice și resurselor regenerabile în cadrul Parteneriatului Estic, precum și la angajarea într-un parteneriat mai puternic prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate în perioada 2014-2020.
La reuniunea AP Euronest vor participa Vicepreședintele Parlamentului European, Ryszard Czarnecki, Comisarul European pentru politica de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, Președintele Armeniei, Serzh Sargsyan, Spicherul armean, Galust Sahakyan, precum și reprezentanți ai Conferinței Regionale a Autorităților Locale din țările Parteneriatului Estic și ai Forumului societății civile.
Adunarea Parlamentară Euronest, constituită în 2011, reprezintă dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic și o platformă de dialog între deputații din Parlamentul European și partenerii estici pe subiecte ce țin de implementarea reformelor politice, sociale și economice.
 

 

 
Autor:  Mîțu Verginia, stagiară Sursa:  Politics of Moldova

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Andrei 16 Martie 2015 15:54
0 (0)
Diacov ar putea fi cel mai mindru la acest forum, mai ales ca nu o data am auzit aprecieri de la partenerii europeni in care se spune ca Moldova ar fi fruntasa intre statele din parteneriatul estic european.
MIhai 16 Martie 2015 16:05
0 (0)
Eu cred ca pina la urma tara noastra trebuie sa provite de orice legaturi, atit in est cit si in vest, care pot aduce beneficii economice, sa scoatem cit mai mult posibil din ele, asta e reteta unui succes deplin a RM si a dezvoltarii si modernizarii ei.
Stepan 16 Martie 2015 16:17
0 (0)
Cred ca Moldova nu trebuie sa se limiteze doar la bune relatii cu UE, este nevoie ca si cu cei din orientul apropiat sa intretinem bune relatii.
victor 16 Martie 2015 16:25
0 (0)
cai de comunicatii/transport dezvoltate, presupune o dezvoltare economica mai buna.
Leonid 16 Martie 2015 16:58
0 (0)
Sa nu uitam de zicala politica - tarile mari fac politica mare, iar tarile mici trebuie sa faca o politica desteapta. Asa si noi trebuie sa face. Trebuie sa fim consolidari si sa avem relatii bune si cu state din est , si cu state din vest.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%