Politicieni
Moldova va plăti circa 50 de milioane de dolari companiei lui Platon
 9 Septembrie 2019 20:00  3723
Compania Energoalians, care are legătură cu „Raiderul nr. 1 din CSI” și finanțistul care se află acum la închisoare, Veaceslav Platon, a câștigat un proces împotriva Moldovei, potrivit căruia din bugetul de stat vor fi achitate 46,5 milioane de dolari. Decizia a fost luată de Curtea de Arbitraj a statului Columbia din SUA. 

Conform deciziei, din suma menționată, 340 mii de dolari vor fi alocate pentru cheltuielile de judecată, iar alte 200 de mii de dolari Moldova le va plăti avocaților companiei lui Platon. 

 

Este de remarcat faptul că la 30 august, la propunerea ministrului Justiției, Olesea Stamate, Guvernul Maia Sandu a aprobat achitarea unui onorariu de 59.125 dolari avocaților Republicii Moldova în cadrul acestei Curți de Arbitraj. 

 

Partidul Democrat din Moldova a comentat pe pagina sa de Facebook că Guvernul PDM a avut câștig de cauză în acest dosar și se întreabă ce s-a întâmplat cu actualul executiv? Totodată, i-a criticat pentru lipsă de competență și că ar fi vorba de alte interese la mijloc.

 

„Guvernul PSRM-ACUM a prezentat cetățenilor țării o nouă „factură” a incompetenței lor. Este vorba despre aproape 1 000 000 000 de lei (un miliard de lei) pe care moldovenii vor fi obligați să-i plătească unei companii în spatele căreia stă Veaceslav Platon. Guvernul PDM a luptat și a avut câștig de cauză în acest dosar de milioane, dar ce s-a întâmplat cu actualul guvern PSRM-ACUM? E doar lipsă de competență? Sau, totuși, sunt și alte interese, inclusiv financiare? Ce urmează? Eliberarea lui Platon, despre care presa scrie că a pregătit “buget separat de 10 milioane de dolari”? Cetățenii țării au așteptat o viață mai bună, dar deocamdată primesc prețuri și tarife mai mari, impozite și taxe majorate, infractori eliberați” este mesajul PDM.

 

Procesul dintre Moldova și compania Energoalians a început la sfârșitul anilor '90. Atunci, Moldtranselectro cumpăra energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei offshore Derimen Properties Ltd., înregistrată în Insulele Virgine Britanice. În urma livrărilor, s-a format o datorie de 196 de milioane de lei. 

 

Ulterior, compania offshore a cedat companiei ucrainene Energoalians dreptul de a rambursa presupusa datorie. 

 

În 2016, a fost publicată o înregistrare audio a conversației dintre Veaceslav Platon și cel mai apropiat consilier al lui Vladimir Plahotniuc, Serghei Iaralov, în care Platon i-a propus lui Plahotniuc 2/3 din compania Energoalians.

 

Potrivit notei informative a Curții Supreme de Justiție a Moldovei, Energoalians a fost implicată în legalizarea banilor murdari în Federația Rusă. 

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%