Geopolitica
Parlamentul din Georgia şi-a ales noul preşedinte
 25 Iunie 2019 18:00  3084
Parlamentul Georgiei a ales marţi un candidat al partidului Visul Georgiei, aflat la guvernare, în funcţia de preşedinte al instituţiei după ce predecesorul său a demisionat în urma unor proteste violente, relatează Reuters.

Archil Talakvadze a fost ales cu unanimitate după ce membrii opoziţiei au părăsit sesiunea parlamentară în semn de protest faţă de faptul că partidul aflat la guvernare a refuzat să discute cu privire la ministrul de Interne, considerat responsabil de faptul că poliţia a făcut exces de zel în dispersarea protestatarilor.

Preşedintele Parlamentului georgian a demisionat vineri, la o zi după ciocniri violente - soldate cu 240 de răniţi - între poliţie şi mii de manifestanţi ce protestau faţă de intervenţia unui deputat rus în Parlament.

Până la 10.000 de persoane s-au adunat joi în faţa Parlamentului, în semn de protest faţă de o intervenţie a deputatului din cadrul Partidului Comunist rus Serghei Gavrilov. Prezenţa sa în hemiciclu, în cadrul unei reuniuni internaţionale cu privire la ortodoxie, a şocat o ţară în care mulţi consideră că Rusia ocupă o parte a teritoriului gerogian.

Protestele au fost marcate de confruntări care s-au soldat cu 240 de răniţi - între care 160 de manifestanţi şi 80 de poliţişti - şi au condus la 305 arestări, potrivit autorităţilor.

Kremlinul a denunţat o „provocare rusofobă”.

Aceste reacţii reflectă relaţiile între cele două ţări, la aproape 30 de ani de la căderea URSS şi la peste zece ani de la ”războiul-fulger” în care s-au înfruntat în august 2008 şi care s-a încheiat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei, două regiuni georgiene separatiste proruse.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Susțineți coaliția de guvernare ACUM-PSRM?
Nu - 53.21%
Da - 46.79%