Guvern
Reuniunea înalţilor funcţionari ai Parteneriatului Estic a avut loc la Bruxelles
 12 Aprilie 2019 12:00  2956
Secretarul de stat al afacerilor externe şi integrării europene, Daniela Morari, a participat, astăzi, la reuniunea înalţilor funcţionari ai statelor Parteneriatului Estic. Principalele teme de pe agendă au fost evoluţiile recente privind implementarea celor 20 Obiective pentru 2020 şi lansarea primelor reflecţiilor privind viitorul Parteneriatului Estic în contextul în care în 2019 se împlinesc 10 ani de la lansarea acestuia.

Secretarul de stat, Daniela Morari, a trecut în revistă progresele înregistrate pe cele patru dimensiuni tematice ale parteneriatului: dezvoltarea economică și oportunitățile de piață; consolidarea instituțiilor și buna guvernanță; conectivitatea, eficiența energetică, mediu și schimbările climatice, precum și mobilitatea și contactele interumane.

Oficialul moldovean a subliniat, în mod aparte, relevanţa lansării unei reflecţii despre obiectivele Parteneriatului pentru perioada post 2020, cu implicarea tuturor părţilor interesate – instituţiilor UE, și statelor membre ale UE, partenerilor estici, societății civile, etc. În context, a fost reiterat interesul Republicii Moldova în consolidarea cooperării cu UE, un accent pe dimensiunea rezilienţei şi securității fiind pus pe reforma sectorului de securitate, gestionarea crizelor, combaterea ameninţărilor hibride, și dezinformării, precum şi pe consolidarea capacităţilor.

În domeniul economic a fost menţionată importanţa continuării dialogului în formatul „3 state asociate – UE” cu privire la implementarea DCFTA, cu o extindere treptată a acestuia asupra domeniilor precum transportul, energia şi economia digitală. De asemenea, s-a remarcat interesul în atragerea investiţiilor pentru implementarea proiectelor de interconexiune energetică şi transport.

Discuţiile purtate la reuniune au demonstrat interesul instituţiilor europene, statelor membre ale UE şi partenerilor estici de a spori vizibilitatea Parteneriatului prin valorificarea şi promovarea beneficiilor pentru cetăţeni.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%