Politicieni
Termenul LIMITĂ de dizolvare a Parlamentului, dacă PSRM, PDM și ACUM nu ajung la o înțelegere
 26 Martie 2019 11:00  3816
Dacă Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Democrat (PDM) și blocul ACUM nu ajung la o înțelegere privind crearea unei majorități parlamentare, președintele Igor Dodon poate să dizolve Parlamentul după data de 20 mai, în condițiile în care Constituția Republicii Moldova prevede că, în ca „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”, informează Politics.MD cu referire la TV8.MD.

De asemenea, șeful statului poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acceptă votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare. Totuși, Parlamentul poate fi dizolvat numai după ce a respins de cel puţin două ori solicitările de investitură a Executivului.

De asemenea, Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată pe an.

Totuși, președintele nu poate să dizolve Parlamentul în ultimele șase luni de mandat, cu excepţia cazului de stare de urgenţă, de asediu sau de război.

Prima ședință a Parlamentului a avut loc pe 21 martie 2019. Aceasta a fost însă amânată pentru o perioadă nedeterminată, din motiv că partidele care au acces în Parlament nu au ajuns la un consens privind crearea unei majorități parlamentare. Ieri, președintele Igor Dodon a invitat la discuții despre crearea unei eventuale majorități parlamentare liderii PSRM, PDM și ACUM. Aceștia sunt așteptați la Reședința de Stat în după-amiaza acestei zile.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%