Geopolitica
Tensiuni diplomatice între Oslo și Varșovia. Un consul polonez, persona non-grata în Norvegia
 12 Februarie 2019 21:00  2698
 Autorităţile din Norvegia l-au declarat „indezirabil” pe consulul polonez la Oslo, a indicat luni Ministerul polonez de Externe, anunţând că va exista „un răspuns reciproc imediat”, relatează Politics.md

 „Autorităţile norvegiene l-au declarat persona non grata pe consulul Slawomir Kowalski şi acesta se află în imposibilitatea de a-şi exercita funcţia”, a transmis pe Twitter viceministrul polonez Szymon Szynkowski vel Sek, scrie blacknews.ro.

Potrivit purtătoarei de cuvânt al Ministerului norvegian de Externe Kristin Ernstad, comportamentul consulului polonez „nu a fost conform cu rolul şi statutul său de diplomat”.

Kowalski a fost foarte implicat în problema copiilor polonezi instituţionalizaţi în Norvegia după ce au fost retraşi din familiile lor poloneze rezidente în ţara nordică pentru că ar fi fost maltrataţi de acestea. Serviciile sociale norvegiene sunt criticate cu regularitate în Norvegia şi în străinătate pentru practica lor considerată intransigentă în această privinţă şi familiile de origine străină sunt afectate frecvent de decizii similare.

Oslo îi reproşează de mai mult timp consulului polonez un comportament „ameninţător şi chiar violent” faţă de funcţionari norvegieni pe care i-a împiedicat să-şi îndeplinească îndatoririle profesionale.

Viceministrul polonez a denunţat „o decizie total lipsită de fundament”, care, a precizat el, va fi urmată de o „acţiune reciprocă” imediată.

În consecinţă, consula norvegiană de la Varşovia dispune de opt zile pentru a părăsi Polonia.

Varşovia, care a sfidat solicitările anterioare de a-l retrage pe Kowalski, a menţionat că intenţionează ca acesta să rămână la post până la expirarea mandatului, la sfârşitul lui iunie, salutând totodată acţiunile consulului pentru „apărarea intereselor familiilor poloneze”.

Autor:  Guran Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%