Geopolitica
Zeci de mii de persoane au manifestat la Madrid împotriva şefului guvernului socialist Pedro Sanchez
 11 Februarie 2019 21:00  3009
 Zeci de mii de persoane au manifestat duminică la Madrid la chemarea dreptei şi extremei drepte împotriva şefului guvernului socialist Pedro Sanchez, acuzat că "a trădat" Spania dialogând cu separatiştii catalani, relatează Politics.md

Purtând steaguri spaniole şi pancarte pe care scria "Stop Sanchez", ei s-au adunat în Piaţa Colon din centrul Madridului, cu două zile înainte de deschiderea marţi a procesului istoric a doisprezece foşti lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017.

Convocată de Partidul Popular (PP, dreapta) şi liberalii Ciudadanos, cărora li s-au alăturat partidul de extremă dreapta Vox şi mai multe formaţiuni radicale de extremă dreaptă precum Falanga, această mobilizare a avut cuvântul de ordine "Pentru o Spanie unită, alegeri acum".

Fostul prim-ministru socialist francez Manuel Valls, candidat la primăria Barcelonei sprijinit de Ciudadanos, a participat de asemenea.

"Timpul guvernului Sanchez s-a terminat", a declarat înainte de începerea manifestaţiei numărul unu al PP Pablo Casado.

Partidele PP, Ciudadanos şi Vox - care recent s-au aliat în Andaluzia (sud) şi pe care sondajele le arată în măsură să formeze o majoritate la nivel naţional - îi reproşează lui Sanchez dialogul cu separatiştii catalani. Sanchez le-a acuzat că reprezintă o "Spanie în alb-negru ce îşi propune doar să meargă înapoi".

Aceste trei partide, care îl acuză pe Sanchez că a cedat "şantajului" separatiştilor catalani, şi-au chemat susţinătorii să iasă în stradă după ce guvernul a dat undă verde în această săptămână prezenţei unui "raportor" independent pentru a facilita un viitor dialog între partidele politice catalane.

În ciuda acestei concesii, guvernul şi separatiştii catalani, care i-au permis lui Sanchez să ajungă la putere în iunie şi de care el are absolută nevoie pentru a-i fi adoptat bugetul, s-au acuzat reciproc vineri că au rupt dialogul.

În caz de respingere a bugetului, Sanchez ar putea fi forţat să convoace alegeri anticipate înainte de terminarea legislaturii în 2020.

Autor:  Guran Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Spania
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%