Geopolitica
Ucraina interzice prezenţa observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale
 8 Februarie 2019 14:00  3019
Rada Supremă a Ucrainei (parlamentul unicameral) a interzis miercuri, prin lege, prezenţa observatorilor ruşi la alegerile prezidenţiale din 31 martie, informează Politics.MD.

Legea, susţinută de 232 de deputaţi, cu şase mai mult decât minimul necesar, încearcă "sa reducă riscurile şi ameninţările de ingerinţă ale Federaţiei Ruse în alegerile din Ucraina".

Deputaţii au subliniat că în grupurile de observatori trimişi de organizaţiile internaţionale nu pot fi incluşi cetăţeni ruşi, întrucât Rada însăşi a catalogat Rusia ca stat "agresor" şi "ocupant". Aceşti observatori "pot constitui un mijloc pentru un atac informativ (din partea Rusiei) prin manipularea faptelor legate de procesul electoral".

Serviciul de Informaţii Externe al Ucrainei informase anterior că Moscova a alocat suplimentar 350 milioane dolari serviciilor sale speciale pentru acţiuni subversive la alegerile din Ucraina în 2019, potrivit Rbc Ukraina.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko şi-a exprimat deja intenţia de a ordona poliţiştilor de frontieră să împiedice intrarea observatorilor ruşi în Ucraina.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat că a cerut Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului să nu trimită observatori ruşi în Ucraina.

Astfel, cei trei principali favoriţi în sondajele de opinie - Poroşenko, fostul premier Iulia Timoşenko şi actorul de comedie Volodimir Zelenski - au fost înregistraţi de Comisie, precum şi un al patrulea, prorusul Iuri Boiko.

Până în prezent au fost înregistraţi 37 de candidaţi, deşi toţi analiştii prevăd că la 21 aprilie va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru a se decide câştigătorul alegerilor prezidenţiale.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%