Guvern
Promovarea economiei verzi – o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii
 7 Februarie 2019 16:41  2860
 Ședința comună a grupului de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile şi economiei verzi a fost prezidată de Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), transmite Politics.MD.

Asigurarea continuității implementării principiilor economiei verzi, organizarea procesului de raportare privind implementarea în 2018 a Programului de promovare a economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2018-2020, inițierea procesului de lucru pentru realizarea acțiunilor planificate pentru anul 2019 conform Planul de acțiuni pentru implementarea Programului menționat, prezentarea generală a noului proiectul regional pentru Ţările Parteneriatului Estic „EU4 Environment” – au fost principalele subiecte ale ședinței grupului de lucru interministerial.

Implementarea principiul economiei verzi stă la baza unei serii de repere și direcții de dezvoltare a Republicii Moldova și a societății noastre pentru următorul deceniu, direcții care își găsesc reflectarea în principalele documente de politici ale Guvernului, și în special în Strategia Națională de Dezvoltare Moldova –2030.

Programul de promovare a economiei verzi contribui la creșterea eficienței energetice a țării și cotei energiei din surse regenerabile; creșterea suprafeței de terenuri agricole cu producție ecologică și a produselor ecologice exportate; integrarea activităților de dezvoltare a economiei verzi pentru întreprinderile mici și mijlocii, reducerea poluării aerului atmosferic din transport și promovarea eliminării treptate a autovehiculelor vechi; includerea educației ecologice și a educației pentru dezvoltare durabilă în instituțiile de învățământ primar, secundar general, profesional tehnic și universitar, etc.

În cadrul ședinței, Iulia Costin, Secretar general de stat al Ministerul Economiei și Infrastructurii, a menționat: „Tranziția Republicii Moldova spre o economie verde creează multe oportunități economice pentru mediul de afaceri. Este necesar să depunem eforturi comune pentru ca activitatea economică să evolueze în armonie cu mediul înconjurător, inclusiv, este necesar să stimulăm activitatea antreprenorială în concordanță cu obiectivele de dezvoltare durabilă, prin diferite instrumente de suport și programe pentru antreprenorii care țintesc înverzirea tehnologiilor și implementarea de practici prietenoase mediului. În acest sens, Ministerul Economiei și Infrastructurii este deja în proces de elaborare a unui nou Program-pilot național „ÎMM-uri verzi3”, care vinesă încurajeze ÎMM din țară să întreprindă activități mai puțin poluante și mai ecologice”.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
timofei 7 Februarie 2019 18:59
0 (0)
inca macar 4 ani de stabilitate precum au fost ultimii 3 sub guvernarea democratilor si poate Moldova o sa aiba sansa sa iasa din zona gri a Europei de Est!
Stefan 7 Februarie 2019 20:04
0 (0)
Noi suntem un stat agrar ce avem asa bogatii si trebuie sa dezvoltam asa comori, anume de aceasta demcoratii in trei ani au venit cu suport pentru agricultori prin subventii ce nu au fost achitate pina in 2015, daca o sa dezvoltam acest compartiment o sa avem un adaus economic foarte bun in viitor.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%