Geopolitica
Guvernul Japoniei a reluat controversata construcție a unei noi baze militare a SUA pe insula Okinawa
 1 Noiembrie 2018 20:05  3009
  Guvernul Japoniei a reluat joi controversata construcție a unei noi baze militare a SUA în sudul insulei Okinawa, în pofida victoriei în alegerile pentru postul de guvernator al prefecturii nipone a unui adversar ferm al acestui proiect, relatează dpa și Kyodo.

 

Guvernatorul Denny Tamaki a subliniat că decizia guvernului de a relua lucrările este „extrem de regretabilă” şi contrară voinţei locuitorilor din Okinawa. „Voi cere cu tenacitate un proces democratic care să ducă la o soluţie prin dialog”, a menţionat acesta.

Alegerea la sfârşitul lui septembrie a lui Denny Tamaki, în vârstă de 58 de ani şi fiul unui puşcaş marin american, a fost o lovitură pentru guvernul condus de premierul Shinzo Abe, care susţine proiectul controversat de desfiinţare a actualei bazei aeriene a SUA de la Futenma şi relocare a forţelor americane la Henoko, o regiune litorală mai puţin populată. Decizia privind relocarea bazei a fost luată din 1996, din motive de securitate, dar numeroşi localnici cer pur şi simplu plecarea americanilor.

Ocupată de americani după al doilea război mondial şi retrocedată japonezilor în 1972, insula Okinawa – care reprezintă sub 1% din teritoriul nipon, dar are o poziţie strategică – găzduieşte circa jumătate dintre cei 47.000 de soldaţi americani din Japonia. Localnicii se plâng de zgomot, riscul de accidente şi o posibilă creştere a criminalităţii, temeri accentuate de o serie de incidente produse de-a lungul anilor.

Guvernatorul precedent al Okinawei, Takeshi Onaga – decedat de cancer în august – a încercat la rândul său să blocheze lucrările de construcţie a noii baze prin acţiuni în instanţă, dar în 2016 Curtea supremă a tranşat în favoarea guvernului. În august, guvernul din Okinawa a retras autorizaţia, determinând din nou suspendarea lucrărilor, doar pentru ca săptămâna aceasta ministrul pentru infrastructură, Keiichi Ishii, să autorizeze reluarea acestora.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%