Parlament
Turnură de situație în cazul proiectului de modificare a Constituției
 15 Octombrie 2018 10:00  3367
Turnură de situație în cazul proiectului de lege pentru modificarea Constituției în privința includerii sintagmei „integrare europeană”. Astfel, după prezentarea proiectului de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și luările de cuvânt din partea reprezentanților tuturor fracțiunilor parlamentare, tot Andrian Candu a fost cel care a solicitat amânarea pentru săptămâna viitoare a votului.

În cadrul prezentării proiectului, președintele Parlamentului a menționat că Moldova nu e unica țară care își dorește o asemenea sintagmă în Constituție, prevederi similare fiind și în Georgia, câteva state baltice și Germania, în preambulul Constituției. „Va fi nu doar un mesaj politic, nu va fi doar un mesaj care pur și simplu are o conotație politică, dar în primul rând vor fi prevederi juridice care vor avea un impact juridic, un impact legal. Ceea ce înseamnă, că fiecare instituție, fiecare funcționar în acest stat, în primul rând se va concentra pe ceea ce înseamnă integrarea europeană la etapa la care este sau va fi Republica Moldova la acea etapă”, a menționat Candu.

Vicepreședintele democrat a mai spus de la tribuna Parlamentului că „așa ceva nu se condiționează”. „Aveți opinia ce ține de limba română și am discutat lucrul acesta inclusiv ieri, fiind invitat la ședința fracțiunii PLDM, putem discuta multe alte chestiuni sensibile, dar lucrurile nu trebuie legate una de alta, deoarece este un interes strategic al Republicii Moldova integrarea europeană”.

„Da, probabil, mulți colegi din opoziție vor spune: Ce fel de integrare europeană faceți voi, cei care sunteți la guvernare, deoarece este rezoluția cutare a Uniunii Europene, sunt îngrijorări inclusiv lansate la nivelul UE. Poate astăzi așa stau lucrurile. Mâine poate veți fi voi la guvernare. Nu mâine, dar poate peste alți patru ani, sau poate opt ani de zile, dar ceea ce introducem noi în Constituție nu este pentru astăzi, nu este pentru mâine, este pentru următoarele generații inclusiv, pentru că integrarea europeană a Republicii Moldova nu se va desăvârși, nu se va împlini mâine, și în general, integrarea europeană este un proces de durată”, a mai declarat Candu, precizând că va solicita colegilor ca „votul de astăzi să fie unul nominal”.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%