Parlament
Prejudicii de peste 10 miliarde de lei, identificate până în prezent, în dosarele „furtului miliardului”
 15 Octombrie 2018 09:00  3740
  Prejudicii de peste 10 miliarde de lei au fost, până în prezent, în cauzele penale trimise în instanțele de judecată și care se află la moment în gestiune la Centrul Național Anticorupție, în dosarul „furtului miliardului”. Cifrele au fost oferite de către directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, în cadrul audierilor parlamentare privind acțiunile întreprinse de către organele abilitate pentru recuperarea activelor fraudate din sistemul bancar.

 

Astfel, potrivit lui Zumbreanu, au fost identificate următoarele prejudicii:

7,74 miliarde lei – suma prejudiciului pe dosarele penale trimise în instanțele de judecată, cu identificarea beneficiarilor efectivi a fondurilor.
1,9 miliarde lei – suma prejudiciului pe dosarele aflate în urmărire penală, cu beneficiarii identificați.
1,06 miliarde lei – suma prejudiciului unde beneficiarii finali încă nu sunt identificați.

„Rog foarte mult în numele colegilor mei și Procuratura Anticorupție, în măsura posibilității, să nu manipulați cu cifrele care le-am prezentat astăzi pentru că sunt date oficiale. Diferența dintre cursul valutei, cursul leului și mulți alți factori care influențează aceste cifre, sperăm foarte mult să nu fie utilizate în acumularea capitalului politic”, a fost solicitarea directorului CNA.

Tot în cadrul audierilor, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea a menționat că există 45 de dosare penale duse până la sfârșit și s-au recuperat credite în valoare de 1.219 miliarde de lei. „Din aceste bunuri recuperate de 1.219 miliarde de lei, încasări prin realizarea activelor aflate în proprietatea băncilor 221 de milioane (18%), încasări benevole – returnări de credite benevole 708 milioane (58%) și încasări forțate – 21%. Restul, inclusiv cauze penale – 3%”, a declarat Sergiu Cioclea.

„Vânzarea propriu-zisă a activelor este de doar 18% din această sumă, 221 de milioane”, a mai menționat șeful BNM.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%