Politicieni
Agitația electorală pe rețelele de socializare trebuie reglementată, însă fără a limita dreptul la libera exprimare
 14 Septembrie 2018 11:00  3144
Agitația electorală pe rețelele de socializare trebuie reglementată, însă fără a limita dreptul la libera exprimare. De această părere este Iurie Ciocan, membru al Comisiei Electorale Centrale. Opinia a fost exprimată în ședința Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități.

Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sârbu, a declarat că trebuie luat în calcul faptul că internetul a ajuns pe locul doi, conform sondajelor, după popularitate printre sursele de informare. „Nu vorbim despre interdicții, ci despre reglementări clare care să asigure integritatea procesului electoral și consolidarea drepturilor electorale ale cetățenilor țării noastre”, a spus deputatul.

Pavel Postica, director de programe al Asociației Promo-LEX, a sugerat că, atunci când se va purcede la modificarea cadrului legal în ceea ce ține de agitația electorală sau invalidarea alegerilor, Comisia trebuie să țină cont de câteva premise. Este important să se țină cont că în situația invalidării alegerilor din Chișinău a avut loc o încălcare a competenței procedurale atunci când constatarea faptului încălcării a avut loc în ordine civilă, pe când urma să fie examinată în ordine contravențională.

Potrivit expertului, în acest sens este necesară o claritate – cum, în ce mod și care sunt competențele. O altă premisă ține de calificarea ca agitație electorală a acțiunii de publicare pe o rețea de socializare a live video-urilor în ziua alegerilor, prin care s-a îndemnat alegătorii să iasă la vot.

Încă o premisă, în opinia lui Pavel Postica, se referă la autosesizarea instanțelor de judecată, or Curtea Constituțională a spus foarte exact că trebuie să fie o cerere, însă în cazul scrutinului local din capitală o atare cerere de invalidare nu a existat. Expertul a mai opinat că o soluție pentru a asigura condiții egale pentru toți concurenții electorali ar fi ca agitația electorală să nu fie interzisă în ziua alegerilor, cu excepția secțiilor de votare și spațiul din apropiere.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, a propus crearea unei subcomisii în Parlament care, după fiecare scrutin, în comun cu autoritatea electorală, să examineze experiența, neregulile și dificultățile apărute. Ulterior, subcomisia urmează să propună după caz ajustări în legislația electorală, astfel în cât actorii politici să nu mai admită încălcări.

Discuțiile în Comisia juridică, numiri și imunități vor continua. Deputații vor analiza expertizele și opiniile prezentate pentru a formula propuneri în vederea îmbunătățirii legislației electorale.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Comentarii
andrei 14 Septembrie 2018 12:54
0 (0)
este definit în codul penal și în alte acte legislative - MODUL PUBLIC! nu anume internetul sau chestii de genul! trebuie să fie respectat modul public de exprimare a mesajelor politice indiferent de Platformă!
Grigore 14 Septembrie 2018 14:33
0 (0)
Deacord , libera exprimare trebuie sa existe , insa nu chiar asa de direct cum a facut-o Nastase , cel care a agitat deschis pe retelele de socializare si pe urma inca se declara victima si isi facea PR pe seama subiectului dat!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%