Politicieni
Filip vrea ca România să investească în sistemul educațional din R. Moldova pentru viitor
 14 Septembrie 2018 09:00  3471
 Premierul Pavel Filip a declarat, vineri, cu ocazia deschiderii unei noi grădinițe renovate pe banii României că „cei care nu au grija de educație, în zadar fac investiții în alte domenii”.

„Cu toții trebuie să înțelegem că un stat nu înseamnă Guvern, Parlament și președinte – un stat reprezintă cetățenii care trăiesc în el. Și cei care nu au grija de educație, în zădar fac investiții în alte domenii, pentru că nu oferă viitor acestei țări. Copiii sunt cei pentru care muncește Guvernul și vom continua să facem investiții în educație”, a subliniat Pavel Filip.

Așadar, 150 de copii din satul Sipoteni, raionul Călărași, vor merge la o grădiniță nouă, renovată cu suportul Guvernului României. La ceremonia de inaugurare, premierul Pavel Filip a menționat importanța investițiilor în condiții moderne și în siguranța copiilor, subliniind că educația este o prioritate pentru Executiv.

Filip a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului - instituția preșcolară din Sipoteni a beneficiat de 9 milioane de lei din partea statului român. În semn de recunoștință pentru suportul constant acordat țării noastre, premierul i-a adus în dar ambasadorului României o monedă emisă de Banca Națională a Moldovei, dedicată Centenarului Marii Uniri.

„Noi am ales să facem această unire prin proiectele pe care le avem lansate și în derulare. Vorbesc de interconectarea sistemului de gaze naturale, interconectarea energetică și îmi doresc să avem aceeași infrastructură de educație. Să știm că așa precum trăim într-un spațiu cultural și lingvistic, așa trăim și într-un spațiu educațional. Nu îmi doresc să văd diferență între sistemele noastre educaționale”, a spus premierul.

La rândul său, ambasadorul Daniel Ioniță, a exprimat deschiderea Guvernului României pentru susţinerea în continuare a proiectelor orientate spre educarea unei generații care va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană.

În cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova au fost renovate peste 950 de grădinițe, în acest scop fiind alocate peste 26 de milioane de euro. Recent, România a anunțat suplimentare cu încă trei milioane de euro a acestui program.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Vasile 14 Septembrie 2018 10:22
0 (0)
Copii sunt viitorul acestei tari, asa ca ei trebuie sa aiba parte de grija si de multe oportunitati de dezvoltare.
realist 14 Septembrie 2018 10:41
0 (0)
Sistemul educational are nevoie de o gramada de investitii si reforme. Maia cu 350 mii de euro a instalat 1200 camere la BAC. O camera costa maxim 1000 euro. Restul banilor unde s-au dus? Iaca asa si traim, si nimeni nu ridica intrebarea
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%