Politics Blog
Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini,vrea mai multe responsabilităţi din partea statelor UE în privinţa porturilor de debarcare a migranţilor
 31 August 2018 09:00  3287
 ''Chiar dacă este o problemă dificilă, cred că ar fi bine ca statele membre să îşi asume mai multe responsabilităţi'' pentru rezolvarea disputei legate de porturile de debarcare a migranţilor, a declarat Federica Mogherini, la sosirea la reuniunea informală de la Viena a miniştrilor apărării din UE.  

Operaţiunea Sophia, aflată în prezent sub comandament italian, prevede ca toţi migranţii salvaţi în cadrul misiunii să fie debarcaţi într-un port italian, dar guvernul populist de la Roma solicită o împărţire a responsabilităţilor de preluare a lor, ameninţând că, în caz contrar, va compromite operaţiunile de salvare.

Potrivit şefei diplomaţiei europene, în ultimele săptămâni au avut loc negocieri, dar 'deocamdată nu a fost găsit niciun consens'.

Italia a indicat deja că va susţine la reuniunea de la Viena ideea unei rotaţii a porturilor europene de primire a migranţilor salvaţi în cadrul misiunii Sophia.

''Nu ne putem permite să lăsăm o operaţiune europeană fără reguli clare de aplicare'', a subliniat Federica Mogherini.

Ea a afirmat că toate statele membre sunt de părere că operaţiunea Sophia, lansată în iunie 2015 în urma unei serii de naufragii în Mediterana, ''trebuie să continue''.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?