Geopolitica
Tendinţele politice din Moldova sunt caracteristice şi pentru Ucraina şi Georgia, consideră analistul politic Corneliu Ciurea
 7 August 2018 10:51  2969
El a menţionat pentru un post de radio că "una dintre similitudini este prezenţa regimurilor oligarhice - aceasta nu este o evaluare morală, ci o constatare a faptului: (în ţări) există un lider politic care, cu metode formale şi informale, încearcă să-şi păstreze puterea prin economiile făcute de o perioadă lungă de timp", transmite Politics.

"De asemenea, cele trei ţări sunt unite prin încercarea de a schimba situaţia geopolitică pe care o aveau anterior. Dar Moldova se deosebeşte aici prin faptul că reorientarea vectorului RM înseamnă "Uniunea Europeană", noi nu vrem să aderăm la NATO, iar Ucraina şi Georgia sunt mult mai radicale în această privinţă", consideră expertul.

El a spus că cele trei ţări au în comun şi "prezenţa unor conflicte nerezolvate pe teritoriul lor, deşi în Moldova conflictul este mult mai paşnic decât în Georgia şi Ucraina".

"Dacă vom căuta mai bine, în Moldova putem găsi caracteristici politice unice. Dar adesea auzim despre unicitatea moldovenilor în sens negativ, adică suntem unici doar la ceva rău. Dar nu e aşa, moldovenii şi Moldova au propria traiectorie politică, care nu diferă de vectorii ţărilor vecine: noi doar încercăm să ieşim cu pierderi minime din această situaţie dificilă în care am ajuns", a conchis expertul.

Autor:  Valentina Rusu Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%