Geopolitica
Ali Akbar Salehi a anunţat că Iranul a construit o nouă fabrică de rotoare pentru centrifuge
 8 August 2018 11:00  74950
 Şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Ali Akbar Salehi, a anunţat miercuri că Teheranul a construit o fabrică ce poate produce rotoare pentru până la 60 de centrifuge pe zi, ridicând astfel mizele în confruntarea cu Washingtonul în legătură cu programul nuclear al Republicii Islamice, relatează agenţia Reuters.

Anunţul survine la o lună după ce liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a afirmat că le-a ordonat agenţiilor să se pregătească pentru a creşte capacitatea de îmbogăţire a uraniului dacă este rupt acordul privind programul nuclear iranian după retragerea Washingtonului.
În baza acordului din 2015, care a fost semnat de asemenea de către Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, Iranul a a acceptat să-şi reducă programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor.
Teheranul a afirmat că va aştepta pentru a vedea ce pot face celelalte puteri, dar a precizat că este gata să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului. El a afirmat în mod constant că activitatea sa nucleară este doar pentru obţinerea de electricitate şi alte proiecte paşnice.
Potrivit lui Ali Akbar Salehi, noua fabrică de rotoare pentru centrifuge nu încalcă termenii acordului cu marile puteri. Fabrica va avea o capacitate de până la 60 de rotoare IR-6 pe zi.
Luna trecută, Salehi a anunţat că Iranul a început să lucreze la infrastructura pentru producerea de centrifuge avansate la instalaţia sa de la Natanz.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%