Politicieni
Tudor Ulianovschi: „România este, în mod natural, aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova”
 10 Iulie 2018 13:05  2930
 Republica Moldova are nevoie de o diplomație dinamică, pragmatică, axată pe rezultate și care are datoria şi vocaţia de a lucra la ameliorarea imaginii ţării, de a prezenta realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional. Declarații în acest sens a făcut astăzi ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, la Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, organizată de MAEIE în perioada 9 – 11 iulie curent.

Analizând prestația misiunilor diplomatice din ultima perioadă de timp, Ministrul Tudor Ulianovschi a accentuat că ambasadele trebuie să lucreze în vederea detaşării a Republicii Moldova de imaginea de stat ex-sovietic, altfel spus, cu o identitate în tranziţie, care mai persistă, şi să se afirme ca un stat aparţinând civilizaţiei occidentale, parte a familiei europene, relevă serviciul de presă al MAEIE. 

În context, ministrul Ulianovschi a punctat principalele accente ale politicii externe pe segmentul integrării europene, dialogului bilateral, regional și internațional, securității naționale, integrării țării, pregătirii cadrelor diplomatice naționale, inclusiv prin crearea unui Institut Diplomatic Național etc.  

Referindu-se la problematica integrării europene, ministrul Tudor Ulianovschi a menționat că aceasta rămâne un obiectiv de maximă actualitate pe termen scurt, mediu și lung, constituind un fir roșu  al politicii interne și externe a Republicii Moldova. 

Ministrul Ulianovschi s-a referit și la problematica diplomației economice, accentuând că fiecare misiune diplomatică ar trebui să-și fixeze obiective clare privind promovarea comerţului, atragerea investiţiilor şi să-şi elaboreze o agendă comercial-economică concretă, cu obiective pe termen scurt, mediu și lung. „Obiectivele comercial-economice promovate de misiuni trebuie să aibă finalitate”, a accentuat Ulianovschi.

Vorbind despre problematica reintegrării țării, ministrul Afacerilor Externe a menționat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene, consfinţite în Constituţie.

Referindu-se la relaţiile cu vecinii noştri, România și Ucraina, șeful diplomației moldovenești a punctat că acestea sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern. „România este, în mod natural; aliatul cel mai fiabil al Republicii Moldova, interesat sincer de avansarea noastră pe calea integrării europene, a modernizării şi stabilităţii ţării noastre. Iar Ucraina, de care ne leagă probleme şi aspiraţii comune, este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei, soluţionarea conflictului transnistrean etc.”, a punctat Tudor Ulianovschi.

Potrivit ministrului, dialogul Strategic RM – SUA trebuie în continuare materializat la justa valoare, principalele domenii de cooperare fiind consolidarea dialogului politic bilateral, intensificarea relaţiilor comercial-economice, valorificarea asistenţei oferite de către Statele Unite ale Americii şi implementarea reformelor democratice şi structurale.

Relaţiile cu Federaţia Rusă, în opinia ministrului de externe, trebuie să revină pe un făgaș normal, dar acest lucru trebuie să se producă în albia fireasca a respectului fata de principiile dreptului internațional, al Cartei ONU și al acceptului opțiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internaționale. „În relaţiile cu Federația Rusă nu există altă alternativă decât dialogul constant şi acesta trebuie să fie unul coordonat, comun, bazat pe interesul naţional de respectare a suveranității naționale și integrării în UE”, a spus Tudor Ulianovschi.

El a adăugat că, „în plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-şi definească clar obiectivele de ţară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziţionarea Republicii Moldova în sistemul global şi regional de valori”.

Reuniunea anuală a diplomației moldovenești, care este organizată după o pauză de șase ani, are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice  şi sporirea eficienţei acestora,  realizarea politicii externe și stabilirea unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt și mediu

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%