Geopolitica
Italia ar fi avantajată dacă Austria ar reintroduce controale la frontiera comună
 12 Iulie 2018 10:00  32302
 'Pentru noi ar fi o afacere' pentru că sunt mai mulţi migranţii care trec din Austria în Italia decât invers, a declarat Salvini, într-un interviu pentru televiziunea de stat RAI.

'Aş fi pregătit chiar de mâine să reintroduc controalele la pasul Brenner (frontiera cu Austria, n.red.), pentru că Italia nu ar avea decât de câştigat', a adăugat el.
Se crede că migranţii care trec din Austria spre Italia sunt cei care ajung în Europa pe ruta balcanică şi cărora le-au fost respinse cererile de azil în Austria sau într-o altă ţară din Uniunea Europeană.
Într-un comunicat emis marţi, guvernul de la Viena afirmă că, dacă acordul între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) pentru rezolvarea crizei guvernamentale de la Berlin va fi validat, 'vom fi obligaţi să luăm măsuri pentru a evita dezavantaje pentru Austria şi populaţia sa'.
'Guvernul federal (austriac, n.red.) este, de aceea, pregătit, să introducă în mod special măsuri pentru protejarea frontierelor noastre sudice', cu Italia şi Slovenia, se spune în comunicat.
După săptămâni de conflict, cancelarul german Angela Merkel a reuşit să evite căderea guvernului său, încheind cu greu, luni seară, cu ministrul de interne Horst Seehofer un compromis ce înăspreşte considerabil politica germană în domeniul imigraţiei. Compromisul găsit prevede introducerea unor "centre de tranzit" la graniţa dintre Germania şi Austria, pentru solicitanţii de azil care ajung în Germania, dar au fost înregistraţi deja într-un alt stat european, în aşteptarea expulzării lor spre ţara pe unde au intrat.
Întrebat dacă acordul este în conformitate cu legislaţia europeană sau contravine acesteia, oficialul a precizat că serviciile juridice ale Comisiei examinează acest compromis.
El a mai declarat că legislaţia UE privind procedurile de azil prevede 'zone de tranzit' pe teritoriul statelor membre, unde pot fi procesate cererile de azil.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Italia
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cît sunteţi de hotărît să votaţi un anumit par%d în acest moment?