Politicieni
Zumbreanu promite că în trei ani vor fi recuperate miliardele furate din sistemul bancar
 14 Iunie 2018 18:00  4172
Directorul Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, speră ca în maxim trei ani CNA va obține rezultate palpabile și că se va putea evalua activitatea instituției deja nu în milioane, dar în miliarde de lei recuperate din frauda bancară. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal 2, transmite IPN.

 

Bogdan Zumbreanu spune că CNA a investigat primordial acțiunile factorilor de decizie ai celor trei bănci – Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, care au acordat credite cu încălcarea regulilor de creditare, dar și acțiunile agenților economici care au beneficiat de aceste credite. Potrivit lui, ulterior, aceste acțiuni au dictat schimbările care s-au produs în managementul băncilor.

 

„Banii sunt bine ascunși, s-au făcut tentative ca să se distrugă urmele unde au ajuns acești bani. Noi am identificat peste zece jurisdicții din străinătate, acolo unde o să intervenim în conformitate cu procedurile noastre. Comparativ cu suma totală, a rămas o sumă neidentificată pentru moment unde se află și cine sunt beneficiarii finali, însă sperăm că o să dăm și de urma acestor bani”, spune directorul CNA.

 

În situația în care cheltuielile de recuperare vor fi mai mari decât însăși suma care poate fi repatriată, se va pune în discuție dacă va merita sau nu să se meargă pe asemenea cheltuieli. „Înainte de a porni în această luptă de repatriere, vom face un deviz de cheltuieli, un buget să vedem cât o să ne coste”, a declarat Bogdan Zumbreanu.

 

Adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, susține că investigațiile Procuraturii împreună cu CNA au început pentru perioada 2007-2014. Potrivit ei, sustragerea mijloacelor financiare din sistemul bancar se făcea prin două modalități: creditarea unor companii afiliate conducătorilor băncii și prin anumite plasamente. Punctul culminant a fost în 2014, când au fost scoase din circuitul celor trei bănci - BEM, Banca Socială și Unibank - un volum enorm de mijloace financiare.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?