Parlament
Beneficiarii a 9,5 miliarde de lei, din suma totală au fost deja identificați
 13 Iunie 2018 16:00  3076
Suma totală a pierderilor din sistemul bancar, provocate de fraudele masive de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială este de 10,7 miliarde de lei. Despre acest lucru a anunțat adjunctul șefului Procuraturii Anticorupție, Adriana Bețișor, în cadrul unei conferințe de presă, susținută alături de Procurorul General Eduard Harunjen, și directorul CNA, Bogdan Zumbreanu.

Potrivit surse citate, beneficiarii a 9,5 miliarde de lei, din suma totală au fost deja identificați.

 

În urma investigațiilor derulate în perioada 2007-2014, s-a constatat că de pe urma fraudei bancare au beneficiat cu precădere două grupuri: așa-numita ”Grupare Gacikevici”, concentrată în jurul fostului șef al Băncii de Economii și care s-a ales cu suma de 3,2 miliarde de lei, și  ”Grupul Filat, Platon, Șor”, concentrat în jurul fostului premier Vlad Filat, condamnat pentru corupție, și a oligarhului Veaceslav Platon, condamnat pentru implicarea în schema ”Laundromatu Rusesc”. Această grupare a reușit să sustragă, potrivit procurorilor, suma de 6,5 miliarde de lei.

 

Ambele grupări au obținut aceste mijloace financiare prin acordare sau primire de credite ilegale, prin intermediul mai multor companii off-shore.

 

Procesul de investigare a fraudei bancare a fost destul de dificil,  din cauza volumului extrem de mare de informații, provenit din mai multe state. Procurorii încearcă să identifice în continuare activele de peste hotare ale principalilor figuranți în dosarul fraudei de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Alexei 13 Iunie 2018 17:44
0 (0)
Da ce așa greu voi, lumea de mult știe că Filat cu Platon și Shor ne-au furat miliardul, voi hai porniți la recuperat banii dacă știți așa multe, lumea asta vrea
Sandu 13 Iunie 2018 19:33
0 (0)
Interesant cum vor fi recuperati banii din conturiile lor din offshore. Aici trebuie de cerut ajutor de la mai multe state care ar putea influienta.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?