Politicieni
Peter Michalko: Justiția și statul de drept încă necesită îmbunătățiri în Moldova
 13 Iunie 2018 14:00  2955
Domeniile justiției și statului de drept încă necesită îmbunătățiri în Republica Moldova. Acestea sunt domenii pentru viața oamenilor de rând, dar care sunt importante și pentru prosperitatea și dezvoltarea țării, pentru sporirea încrederii investitorilor, dar și pentru cei care deja sunt activi în domeniul economic al Republicii Moldova. Declarații în acest sens a făcut șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni TV, transmite IPN. 

Potrivit diplomatului, în domeniul justiției încă se mai observă unele fenomene care trebuie rezolvate: acestea țin de independența justiției, dar și de mai multe practici legate de sistemul de justiție. De exemplu, folosirea excesivă a măsurilor de arest preventiv, care depășesc standardele și volumul obișnuit în țările europene. De aceea, reforma justiției este susținută de UE. „Noi vom susține Guvernul Republicii Moldova în adoptarea și implementarea acestei reforme”.

În ceea ce privește asistența macrofinanciară care urmează să o acorde Uniunea Europeană, Peter Michalko susține că, odată cu acordarea primei tranșe, nu se încheie atenția Uniunii Europene asupra Agenției Naționale de Integritate, activitatea eficientă a căreia este una dintre condițiile de acordare a asistenței. Și în condițiile pentru acordarea celorlalte tranșe se regăsește ANI.

„De exemplu, ANI trebuie să introducă metodologii. Toate acestea vor fi parte a monitorizării pentru îndeplinirea condițiilor pentru asistența financiară, dar devine și în sensul mai larg parte a evaluării calității instituțiilor care trebuie să fie independente”, a adăugat oficialul european. Potrivit lui, există mari probleme în ceea ce ține de volumul foarte mare de declarații de avere care deja au fost depuse și pe care Agenția va trebui să le prelucreze credibil și rapid.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Etichete Moldova
Știri asemănătoare
 
Comentarii
Iura 13 Iunie 2018 14:39
0 (0)
Justitia nu e ideala la noi, dar deja sunt progrese. E bine asa.
Mircea 13 Iunie 2018 14:47
0 (0)
Ble, toți judecătorii trebuie dați afară din sistem, așa o să avem o justiție corectă și cinstită.
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?
Da - 53.25%
Nu - 40.26%
Nș - 6.49%