Parlament
Raportul Avocatului Poporului, aprobat de Parlament
 25 Mai 2018 15:35  3268
Parlamentul a aprobat Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017.   Raportul Avocatului Poporului Mihai Cotorobai a fost audiat și examinat în ședința plenară din 11 mai 2018. Atunci, Mihai Cotorobai a menționat că printre cele mai des semnalate încălcări ale drepturilor omului în anul 2017 figurează accesul la justiție, dreptul la un proces judiciar echitabil, libertatea de exprimare și dreptul la ocrotirea sănătății.    Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv libertatea individuală și siguranța persoanei în cazul reținerilor, utilizarea excesivă a arestului preventiv, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența medicală și socială acordată anumitor categorii de cetățeni, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, protecția muncii, a spus Ombudsmanul.   Pentru prima dată, structura raportului conține un capitol aparte dedicat corupției, ca cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.   Respectarea drepturilor copilului în țara noastră, în aceeași perioadă a fost prezentată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu care a menționat că acest capitol reflectă situația actuală de respectare a drepturilor copilului prin prisma opiniei copiilor. Astfel, raportul s-a axat pe drepturile copiilor la educație, securitate socială, protecția față de abuzuri și neglijare, drepturile copiilor cu dizabilități, a celor rămași fără îngrijire părintească etc.    Potrivit art. 29 al Legii cu privire la Avocatul Poporului, acesta prezintă Parlamentului raportul anual privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova. 
Parlamentul a aprobat Raportul Avocatului Poporului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul 2017.
 
Raportul Avocatului Poporului Mihai Cotorobai a fost audiat și examinat în ședința plenară din 11 mai 2018. Atunci, Mihai Cotorobai a menționat că printre cele mai des semnalate încălcări ale drepturilor omului în anul 2017 figurează accesul la justiție, dreptul la un proces judiciar echitabil, libertatea de exprimare și dreptul la ocrotirea sănătății. 
 
Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv libertatea individuală și siguranța persoanei în cazul reținerilor, utilizarea excesivă a arestului preventiv, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența medicală și socială acordată anumitor categorii de cetățeni, dreptul la un mediu înconjurător sănătos, protecția muncii, a spus Ombudsmanul.
 
Pentru prima dată, structura raportului conține un capitol aparte dedicat corupției, ca cea mai gravă încălcare a drepturilor omului.
 
Respectarea drepturilor copilului în țara noastră, în aceeași perioadă a fost prezentată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu care a menționat că acest capitol reflectă situația actuală de respectare a drepturilor copilului prin prisma opiniei copiilor. Astfel, raportul s-a axat pe drepturile copiilor la educație, securitate socială, protecția față de abuzuri și neglijare, drepturile copiilor cu dizabilități, a celor rămași fără îngrijire părintească etc. 
 
Potrivit art. 29 al Legii cu privire la Avocatul Poporului, acesta prezintă Parlamentului raportul anual privind respectarea drepturilor şi libertăţilor omului în Republica Moldova. 
Autor:  Cristina Rusu Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%