Parlament
Republica Moldova va beneficia de finanțare suplimentară de 10 milioane de dolari în cadrul proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”
 16 Mai 2018 14:36  2933
Republica Moldova va beneficia de finanțare adițională în valoare de 10 milioane de dolari SUA în cadrul proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova”. În acest sens, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare, semnat la Chișinău, la 12 martie 2018.

Implementarea acordului va permite continuarea reformelor în domeniul educației și asigurarea calităţii în instituțiile de învăţământ primar şi secundar general. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru dotarea a 160 de instituţii de învăţământ cu laboratoare şcolare şi echipament IT, precum și dotarea a 100 de școli cu materiale şi echipament special pentru elevii cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale.

De asemenea, vor fi evaluate și ajustate programele de formare, inclusiv prin includerea noilor module privind sensibilizarea de gen și educația incluzivă, va fi îmbunătățită pregătirea cadrelor didactice de sprijin care lucrează cu elevii cu cerințe speciale, precum și testat un nou mecanism de finanțare a instituțiilor preșcolare.

Acordul prevede realocarea a 1,7 milioane de dolari pentru renovarea a două școli de circumscripție. Inițial, resursele financiare erau prevăzute pentru implementarea unui nou sistem de salarizare a cadrelor didactice și de conducere.

Termenul de implementare a Proiectului, conform Acordului de finanțare adițională, va fi până la 30 iunie 2020.

Proiectul „Reforma Învăţământului în Moldova” este finanțat de Banca Mondială, prin intermediul Asociaţiei Internaționale pentru Dezvoltare. Acesta este structurat în trei componente: îmbunătățirea calității educației, optimizarea sectorului educațional și consolidarea capacităților Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în monitorizarea reformei.

Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
andrei 16 Mai 2018 15:03
0 (0)
În sfârșit se bagă bani și în educație! dacă de lăsat acest domeniu fără atenție, atunci Moldova precis că nu ajunge departe! chiar mă bucur că de când Babuc a venit , se încearcă să se facă careva reforme concrete în acest sens!
Igor 16 Mai 2018 16:40
0 (0)
Chiar e nevoie mare de a investi si in educatie, caci investind in educatie investim in copiii nostri. Copiii sunt florile vietii, ca sa creasca mari si sanatosi trebuie sa primeasca educatia cuvenita!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Cum credeți va fi creată majoritate parlamentară?