Parlament
Statutul de observator al Moldovei la UEE nu este decât o hârtie
 16 Mai 2018 09:00  2168
Cum văd unii analiști, deputați  statutul de observator al pe care l-a obținut Republica Moldova, mai exact, Igor Dodon, în cadrul Uniunii Eurasiatice?

 

Deputatul PL Lilian Carp susține că statutul de observator nu are substanță juridică, deoarece Constituția Republicii Moldova stipulează foarte clar că Parlamentul este cel care aprobă politica externă a statului, iar președintele țării, dacă semnează un act, trebuie să vină să-l ratifice în legislativ. „De aceea, semnarea acestui acord de către Dodon la Soci nu este decât o hârtie pe care poate să și-o pună în ramă și să și-o țină acasă”, spune Lilian Carp.

 

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că semnarea acordului de către Igor Dodon este un demers propagandistic pur cu iz politic. „Se încearcă să se inducă ideea că această propunere nu a venit din partea lui Igor Dodon, dar se încearcă să i se pună în cârcă lui Vladimir Putin această inițiativă, pentru a-i da o mai mare greutate. Eu nu exclud că există o înțelegere între Putin și Dodon”, spune Anatol Țăranu.

 

Potrivit lui, s-a decis că ar fi foarte bine ca în preajma alegerilor parlamentare din Molodova Igor Dodon să apară ca un promotor al ideii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

 

Specialistul în drept Alexandru Cauia, președintele organizației de tineret a Partidului Democrat, susține că în niciun caz președintele în Republica Moldova nu poate să-și permită de sine stătător să semneze tratate cu privire la aderarea țării la organisme internaționale, așa cum este Uniunea Economică Eurasiatică. Potrivit lui, prezența lui Igor Dodon la Soci este una personală, are intenții electorale și politice, cu scop de fidelizare a electoratului pro-rus.

 

„Nici pe departe el nu are competența să vorbească în numele întregului popor, așa cum pretinde”, a afirmat Alexandru Cauia.

 

Luni, 14 mai, Consiliul economic suprem eurasiatic a adoptat decizia de a acorda Republicii Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE).

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Comentarii
Andrei 16 Mai 2018 09:22
0 (0)
Dodon a facut mai mult o vizita la Rusia numai pentru ca sa se vada cu seful sau, Putin! El urmareste scopuri politice si electorale de sustinere a lui Ceban la electorale si sustinerea partidului sau la parlamentare! Dodon nu are nici un drept sa semneze asa gen de documente si mai ales sa declarea informatii false! Rusine Dodonel
Vadim 16 Mai 2018 10:48
0 (0)
Mai pe scurt, Dodon se face ca face si el ceva!
Rustin 16 Mai 2018 10:52
0 (0)
Dați-i pace lui Dodon s-o facă pe grozavul cu declarațiile sale...Că oricum n-au nici un efect în afară de încălzirea aerului, de parcă aici, în Moldova, sau acolo în spațiul CSI, nu-l cunosc toți de un bleg impotent, chiar el singur ar trebui să știe asta!
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%