Parlament
Deputații discută subiectul concilierii vieții de familie cu cea profesională
 15 Mai 2018 16:30  2506
Deputați, diplomați, membri ai societății civile, experți gender, cadre didactice, antreprenori s-au reunit astăzi pentru discuții la masa rotundă cu tema „Echilibrul viața profesională – viața de familie: experiențe și perspective”, organizată de Parlamentul Republicii Moldova cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei.
Președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga, a menționat că concilierea vieții profesionale cu viața privată și cea de familie trebuie să fie recunoscut ca un drept fundamental. Totodată, deputata a spus că politicile care pot contribui la aceasta se referă la flexibilizarea programului de muncă, oferirea serviciilor de asistență pentru angajații cu copii minori sau persoane aflate în îngrijirea lor, în special,  creșe, grădinițe, servicii de supraveghere a copilului, posibilitatea de a lucra de la domiciliu, spații  amenajate pentru copii în instituțiile/ întreprinderile unde activează părintele, etc.
 
„Aceste acțiuni sunt pilonii ce stau la baza principiului  armonizării activității profesionale cu viața de familie, promovate de UE și spre care tinde și Republica Moldova”, a precizat Valentina Buliga.
 
Participanții la discuții au fost salutați de vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi care a apreciat subiectul pus în discuție și a declarat că este foarte important să știi a avea o atitudine echilibrată între viața de familie și cea profesională, în special, în rândul femeilor. „Sunt necesare acțiuni care ar motiva femeile să se implice activ în viața publică și socială, fără a prejudicia timpul dedicat familiei”, a spus vicepreședintele Legislativului.
 
Cu mesaje de salut s-au adresat participanților Ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, Coordonatoarea Rezidentă ONU și Reprezentanta Rezidentă PNUD Moldova, Dafina Gercheva, Președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Otilia Drăguțanu.
 
Masa rotundă este organizată în contextul Zilei Internaționale a Familiei, marcată anual pe data de 15 mai, cu scopul de a sensibiliza opinia publică asupra problemelor de familie și a proceselor sociale, economice și demografice care afectează  familia.
 
Evenimentul este organizat de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie în parteneriat cu Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova, cu susținerea partenerilor de dezvoltare ONU și Ambasada Suediei în Republica Moldova.
Autor:  Inna Juminschi Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%