Parlament
Cetățenii care merg în străinătate prin Gara Chișinău, informați despre votul din afara țării
 15 Mai 2018 13:00  2938
Pasagerii cursei de tren cu destinația Moscova, București, Kiev și Odessa au fost informați privind implicarea lor în procesul decizional și noul sistem electoral. Reprezentanții CEC și CICDE au mers la Gara Feroviară Chișinău pentru a comunica direct cu cetățenii care pleacă în afara Republicii Moldova, oferindu-le „Ghidul Alegătorului în străinătate”.

 

Distribuirea materialelor informative pentru diasporă, la punctele de trecere a frontierei a demarat la începutul lunii aprilie 2018. Acțiunea este organizată în cadrul unei ample Campanii de informare și educare electorală, cu genericul „Democrația contează”, inițiată de Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE).

 

De asemenea, urmează să fie deschise puncte de informare la ambasade și misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, unde cetățenii moldoveni vor putea să se informeze pentru a merge la vot conștient și pregătiți.

 

Potrivit modificărilor la lege aprobate de Parlamentul Republicii Moldova, următoarele alegeri parlamentare ordinare vor avea loc în baza unui sistem electoral mixt: o combinație dintre sistemul reprezentării proporționale și sistemul majoritar. În circumscripția națională (care cuprinde întreg teritoriul Republicii Moldova și secțiile de votare din străinătate) se aleg 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale (pe liste de partid închise). În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție, inclusiv de la cele constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și pentru alegătorii din afara țării.

 

Campania de informare a alegătorilor se desfășoară în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra”.

Autor:  Neagu Anna-Maria Sursa:  Politics.MD

Știri asemănătoare
 
Adaugă comentariu
Nume  *
Mesaj *
Recomandate
Partide politice
Sondaj
Va reuşi noul primar sa realizeze promisiuniile?
Da - 52.13%
Nu - 47.87%